Polévka s červenou řepou a pohankou - Fit Poradna

Jak červená řepa, tak pohanka – patří mezi prohřívající potraviny. Tahle polévka vznikla „náhodou“ – ze zeleniny, co jsem měla doma k dispozici. Zachutnala mi a tak se o recept na ni ráda podělím.

POTŘEBUJEME:

  • 1 cibuli
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 červenou řepu
  • kousek červeného zelí
  • 80 g pohanky
  • 1 větší bobkový list
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti

POSTUP:

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, jarní cibulky na kolečka a česnek na plátky. Mrkev a řepu po odstranění slupky nakrájíme na menší kousky a červené zelí na drobné nudličky. Na oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme nakrájenou mrkev a po pár minutách i červené zelí. Pár minut orestujeme, osolíme, přidáme nakrájenou červenou řepu a propláchnutou pohanku a zalijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list a vaříme pod pokličkou 15-20 minut (doměkka). Dle chuti dosolíme či dokořeníme. Podáváme s troškou zakysané smetany a nasekanu zelenou petrželkou.

Dobrou chuť! 😋

(22.1.2023, Š.Hajská)