Blog - Fit Poradna

Dvoubarevné muffiny

Nedávno jsem potkala jednu známou, se kterou se známe od doby, kdy naše děti chodili společně do školky. Vzpomněla si, že jsem pekla dětem na oslavy muffiny. Peču je víc než 10 let v různém složení. Baví mě na nich jejich variabilita i to, že se po nich „zapráší“. Množství cukru jsem snížila na minimum. […]

Číst článek
Výživové poradenství

VÝŽIVOVÉ PORADENSTVÍ DŘÍVE A DNES: Dříve bylo hlavní součástí práce výživového poradce sestavení jídelníčku. Dnes je poradenství častěji vedeno formou koučování, kdy vás poradce postupně naučí vhodně se stravovat. Po dobu spolupráce vás vede. Proces by měl být více vědomý – víte, proč změny děláte a lépe udržitelný (je tam jistá míra variability). Každý z […]

Číst článek
Ostré fazole azuki

Potřebujeme: 200 g fazolek azuki (přes noc namočených do vody) 3 lžíce olivového oleje 1 cibule 1 červená paprika kousek červené řepy (200 g) 1 stroužek česneku 1 chilli paprička 1 lžička červené papriky 1 lžička sušené majoránky 1/2 lžičky kmínu (můžete být drcený) špetka mletého sušeného zázvoru 1 plechovka krájených rajčat (nebo čerstvá rajčata) […]

Číst článek
Rybí polévky

POLÉVKA Z TRESKY S KVĚTÁKEM Potřebujeme: 400g filé z tresky 1/2 menšího květáku 1 cibule 1 velká mrkev 2 brambory 1-2 lžíce přepuštěného másla 1 litr vývaru (nebo vody) 100 ml smetany trocha kurkumy sůl Postup: Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáváme postupně nakrájenou mrkev (či jinou kořenovou zeleninu), trochu kurkumy, nakrájené filé, kostky brambor […]

Číst článek
Vánoce s radostí

Děti Vánoce milují! Nemůžou se dočkat Štědrého dne a těší se na překvapení pod stromečkem. Čím jsou Vánoce blíž, tím víc se těší…. VÁNOCE A ČAS Staří Řekové rozlišovali čas Chronos a Kairos. Chronos se užíval v případě, kdy se jednalo o přesné určení času: „Kolik je hodin?“. Kairos pak pro neurčité časové období, které […]

Číst článek
Nepečené kuličky

Nepečené kuličky můžete udělat na poslední chvíli před Vánocemi. Jsou určeny k rychlejší spotřebě než pečené cukroví. Vybrala jsem 2 druhy s jednou barevnou (i chuťovou) obměnou. KULIČKY Z JÁHEL A KOKOSU Potřebujeme: 50 g syrových jáhel 200-250 ml kokosového nápoje (nebo voda + jablečný mošt) špetka soli 50 g kokosového oleje (nebo ghí) 50 […]

Číst článek
Linecké cukroví ze špaldové mouky

Linecké cukroví patří ke klasickým druhům vánočního cukroví. Je spousta variant, jak ho připravit. Já jsem si už před lety oblíbila tenhle recept podle biokuchařky Hanky Zemanové. Potřebujeme: 300 g špaldové chlebové mouky (nebo 1/2 špaldové celozrnné a 1/2 špaldové hladké mouky) 200 g másla 100 rýžového sirupu nebo 80 ml javorového sirupu troška nastrouhané […]

Číst článek
Celozrnné dukátky

Mezi symboly Vánoc patří symboly plodnosti, bohatství, hojnosti a nabývání majetku. Někdy k tomu stačí opravdu málo. Jen pár základních surovin na cukroví….. Potřebujeme: 250 g špaldové celozrnné mouky (nebo 150 g celozrnné ječné a 100 g pohankové mouky) 140-180 g másla 50 g třtinového cukru 150 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských) pravý vanilkový […]

Číst článek
Čokoládové lanýže

Tohle drobná hříšná sladkost není typickým vánočním druhem cukroví. Má tu výhodu, že ho můžete připravit i na poslední chvíli. Navzdory moderním trendům, lanýže z pravé čokolády jsou nejlepší. Když jsem zkoušela vyrobit lanýže z cizrny, nebylo to „ono“….. Potřebujeme: 400 g kvalitní 70%tní čokolády 250 ml 33%tní smetany 60 másla 1 lžička vanilky kakao […]

Číst článek
Mrkvový krém s červenou čočkou

Potřebujeme: 3 velké mrkve (350 g) 100 g červené čočky 1 větší cibule 2 lžíce olivového oleje + malý kousek másla (nebo 2 lžíce ghí) 1 litr vývaru (masového nebo zeleninového) sůl 1 lžička provensálského koření zakysaná smetana k podávání špetka chilli Postup: Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev nakrájíme na menší špalíčky. Cibulku lehce […]

Číst článek
Pečený králík na hořčici s kořenovou zeleninou a se smetanou

Potřebujeme: 1 králíka mrkev (alespoň 2 větší kusy), petržel a celer kousek másla nebo přepuštěné máslo sůl plnotučnou hořčici (2-3 lžičky) vodu na podlití tučnou smetanu na zjemnění (100-200 ml) Postup: Králíka naporcujeme a dáme do pekáče. Přidáme očištěnou a na větší kousky (špalíčky) nakrájenou zeleninu. Posolíme (popř. posypeme trochou provensálského koření) a navrch poklademe […]

Číst článek
Pudink z jáhel a tvarohu

Můžete ho připravit dětem i dospělým na svačinu nebo na snídani. Z uvedeného množství připravíte cca 4 porce. Každá porce obsahuje cca 781 kJ=195 kcal / 29 g sacharidů / 10 g bílkovin / 3 g tuků. Uvedené hodnoty jsou jen orientační. Potřebujete: 100 jáhel 250 g měkkého tvarohu trocha třtinového cukru nebo medu či […]

Číst článek
Makový dortík bez mouky

Mák patří mezi tradiční potraviny české kuchyně. Už český Honza si nesl do světa buchty s mákem. :o) Recept na makový dortík bez mouky jsem před pár lety dostala od jedné klientky, která ho měla od své dcery. Za recept jí moc děkuji, patří mezi oblíbené….. Na korpus (do menší formy): 150 g čerstvě namletého […]

Číst článek
Pečená vepřová plec s dýní a cibulí

Nutriční hodnoty: cca 5 porcí, 1 porce má 1.746 kJ = 418 kcal / 29 g bílkovin / 29 g tuků / 7 g sacharidů – uvedené hodnoty jsou jen orientační Potřebujete: 800 g vepřového plecka 2 cibule (200 g) 350 g dýně hokkaido 1 lžička soli 1 lžička kmínu 1 lžičky sušeného oregana nebo […]

Číst článek
Štrůdl ze špaldové mouky

Množství je na 4 záviny. Těsto: 200 g špaldové celozrnné mouky 200 g špaldové hladké (nebo polohrubé) mouky 2 vejce 170 g másla špetka soli trocha studené vody na zadělání těsta Náplň: 80 g mletých mandlí okrájená a na kousky nakrájená jablka (cca 8 větších ks) rozinky nebo sušené brusinky pravý vanilkový cukr (lze vynechat) […]

Číst článek
Krémová cizrna s tempehem

2-3 porce, celkem cca 4.003 kJ = 958 kcal / 65 g sacharidů / 44 g bílkovin / 54 g tuků / 23 g vlákniny – uvedené hodnoty jsou jen orientační… 100 g cizrny v suchém stavu, předem namočené 100 g uzeného tempehu (větší ½ balení) 200 g mrkve 15 g ghí (přepuštěného másla) 15 […]

Číst článek
OBEZITA u dětí

Člověk se od okolní přírody odlišuje především tím, že je schopen aktivně měnit prostředí, ve kterém se vyskytuje. Obezita je typické civilizační onemocnění rozvinutých světových ekonomik. Podkladem nadváhy je přirozená tendence vytvářet v tukové tkáni energetickou rezervu. Při obezitě tato rezerva stoupne nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Zdravý životní styl a výživové návyky se […]

Číst článek
Fazolová polévka s kořením

Červené fazole patří mezi ty nejčastěji používané. Mají dobrou máslovou chuť a dobře drží svůj tvar i po uvaření doměkka. Stejně jako všechny ostatní ledvinovité fazole obsahují hodně hořčíku. Jsou dobré nejen pro naše cévy a srdce, ale i pro střeva. 150 g sušených (předem namočených) červených fazolí 1,5 litru vody 2 cibule 3 bobkové […]

Číst článek
Perníkový koláč

Na tenhle recept z knížky „Aby dětem chutnalo“ si vzpomenu tehdy, když chci rychle a jednoduše upéct něco pro celou rodinu. 300 g směsi alternativních mouk (žitná, ječná, špaldová, pohanková…) 80 g cukru (lze použít tmavší třtinový) 100 g nerafinovaného oleje (sezamového, řepkového,…) 80 g ovesných vloček 60 g spařených sekaných rozinek (nebo jiného sušeného […]

Číst článek
Bramborové knedlíky s jáhly a hovězí maso v tlakovém hrnci

Dalším jídlem, které mají děti rády, jsou knedlíky. Vařím jim bramborové knedlíky s jáhly, ke kterým mne před lety inspirovala Hanka Zemanová receptem na jahelno-bramborové těsto v knize BioAbecedář. Jen používám ty mouky, které doma zrovna mám a knedlíky vařím jako přílohu. Bramborové knedlíky s jáhly: 100 g syrových jáhel (nebo 250 g uvařených) 250 […]

Číst článek
Co jíst v chladnějším období roku?

„Podzim jezdí na strakaté kobyle.“ S podzimní rovnodenností přichází chladnější období roku. Postupně ze zahrádky mizí saláty a energie proudí více ke kořenům. Pomalu začínáme vařit sytější jídla, hustější polévky apod. Z obilovin lze vařit špaldové či ječné kroupy, pohanku, jáhly a ovesné vločky. Častěji vaříme luštěniny, zejména ty drobné (čočku, hrách, fazole adzuki) a […]

Číst článek
Extra „čokoládové“ muffiny

Kvalitní čokoláda s co nejvyšším podílem kakaa je zdrojem antioxidantů. Pro mne je hořká čokoláda „sladký hřích“, který si vychutnám tehdy, když potřebuji pohladit po duši. Tyhle muffiny jsou takovou muffinovou verzí čokolády. 12 ks, 1 ks má zhruba 842 kJ = 201 kcal, 15 g sacharidů, 3 g bílkovin a 15 g tuků – […]

Číst článek
Domácí pizza

Nevím, jak vaše děti, ale naše děti nejedí jen samou zeleninu a mají rádi i ta jídla, která jsou obecně považovaná za „nezdravá“. A protože jsem jejich máma, uvařím občas i to, co chtějí děti. Na těsto (4 kusy pizzy): 2 lžičky sušeného droždí ½ lžičky krupicového cukru 650 – 700 g mouky (špaldové hladké […]

Číst článek
Pomazánka z červené řepy

Celé množství pomazánky má cca 1.622 kJ = 388 kcal / 29 g tuků / 22 g bílkovin / 10 g sacharidů – uvedené hodnoty jsou jen orientační. 120 g vařené červené řepy 125 g bryndzy (1 balení) nebo čerstvého sýru či tvarohu špetka soli či pepře (nemusí být) Červenou řepu (nejlépe větší množství – […]

Číst článek
Naložené sýry

alespoň 2 balení sýrů (feta, kozí sýr, hermelín, camembert apod.) 1-2 balení oliv (lze nahradit sušenými rajčaty) 4-5 stroužků česneku nasekaných nadrobno 1-2 bobkové listy větvičky tymiánu a rozmarýnu (nebo oregano či provensálské koření) šťáva z 1-2 citrónů špetka pepře nebo chilli (dle chuti) 3-4 lžíce panenského olivového oleje Sýry nakrájíme na kostičky, rajčata nadrobno […]

Číst článek
Olivová tapenáda

Občas (ne každodenně) neodolám chuti některých zahraničních potravin. A jednou z nich jsou olivy. 200 g kvalitních černých oliv bez pecek lžíce kaparů (propláchnutých a okapaných) 1 stroužek česneku 4-6 lžic panenského olivového oleje snítky bazalky, pár větviček čerstvého tymiánu a rozmarýnu čerstvé bylinky lze nahradit provensálským kořením popř.trochu soli či pepře Olivy rozmixujeme tyčovým […]

Číst článek
Dýňová polévka s čočkou

600 g očištěné dýně Hokkaido 1 větší cibule 70 g červené čočky 1,5 lžíce přepuštěného másla (nebo 3 lžíce oleje) 1,5 lžičky soli cca 0,5 lžičky kurkumy cca 0,5 lžičky červené papriky cca 1,25 l vody Očištěnou (omytou a vydlabanou) dýni nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Čočku propláchneme a necháme okapat. Za občasného […]

Číst článek
ŽENY a ALKOHOL

Tento článek není souhrnem vědeckých studií ani zdravotních doporučení, ale pouhým zamyšlením nad tématem, které se nás často týká…. Alkohol vyráběli lidé odjakživa. Není nutné dělat z něj démona. Je ale dobré o něm něco vědět. 1) Ženy/muži a alkohol „Navzdory tomu, že ženy obvykle začínají konzumovat alkohol později než muži a i přesto, že […]

Číst článek
RELAXACE, druhá část

„Dobrá rozhodnutí vycházejí ze zkušeností a zkušenosti vycházejí ze špatných rozhodnutí.“ V prvním článku o relaxaci jsem psala o tom, jak dobíjet baterky a doplňovat energii, kterou disponujeme. Řešením je být v kontaktu sám se sebou, se svým tělem, s dechem, s tím, co máme rádi, co nás baví a co nás nabíjí. Co máme […]

Číst článek
Špaldový koláč se švestkami

200 ml bílého jogurtu max. 80 g třtinového cukru (lze použít méně) 2 vejce 5 lžic oleje (řepkového či olivového) 180 g špaldové celozrnné mouky (lze kombinovat s ječnou moukou apod.) ½ balíčku kypřícího prášku (z vinného kamene) trocha vanilky 2 lžíce máku Na drobenku: 50 g špaldové mouky 5o g třtinového cukru 50 g […]

Číst článek
Pomazánka z červené čočky a zeleniny

cca 8 porcí, 1 porce má 517 kJ = 124 kcal / 8 g bílkovin / 18 g sacharidů / 2 g tuků / 5 g vlákniny – uvedené hodnoty jsou jen orientační…. 200 g červené čočky 200 g letní dýně 200 g mrkve 200 g menších rajčat 1 necelá lžička soli 1 bobkový list […]

Číst článek
SYNERGIE

Synergií označujeme situace, kdy výsledný účinek současně působících složek je větší než součet účinků jednotlivých složek. Jde o pozoruhodnou spolupráci několik faktorů, která je v běžných pokusech zaměřených pouze na jednu proměnnou nezměřitelná. Synergie se projevuje jak v negativním, tak i v pozitivním smyslu. Synergie je jedním ze základních stavebních kamenů přírodní medicíny. Samotná akupunktura […]

Číst článek
CHLEBÍK Z POHANKY

400 g pohanky (pohankových krupek) 2 lžíce lněných semínek 2 lžíce chia semínek (lze vynechat) 2 lžíce slunečnicových semínek 2 lžíce olivového oleje 5 lžic jablečného octa 50 g bezlepkové mouky (např. jáhlové) 1,5 lžičky soli 1 lžička chlebového koření (nebo drceného kmínu) 1 lžička kypřícího prášku 0,5 lžičky sody Přes noc (nebo přes den) […]

Číst článek
Stručně o LEPKU

Nadměrná konzumace potravin s lepkem není ideální pro nikoho, ani pro zdravého člověka. Lepek je významným faktorem zvyšujícím střevní propustnost. Dnes je díky šlechtění pšenice a dalších obilovin v mouce daleko více lepku, než bývalo dřív. Čím více naše strava lepku obsahuje, tím je také pravděpodobnější, že nemusí být správně rozložen (stráven). Na druhou stranu […]

Číst článek
Co jíst v létě?

Léto je nejplodnějším ročním obdobím. Užíváme si slunce, koupání, cestování, pobyt v přírodě, dlouhé dny, krásné večery pod hvězdami, vůni bylinkových zahrádek, zralé letní plody a dovolenou. Léto je paleta barev, vůní i chutí – jedna hezčí než druhá….. Jak máme v létě jíst? V létě chceme v kuchyni strávit co nejméně času. Stravu připravujeme […]

Číst článek
Estrogenová dominance a NE-hubnutí

Hormony nás ovlivňují celý život. Jsou to chemické látky, které předávají v organismu informace. Endokrinní žlázy je vylučují přímo do krve a tím se dostanou ke každé buňce v našem těle. Působí vždy na určité cílové tkáně či orgány. Ovlivňují růst, dospívání, období plodnosti, jako šedá eminence stojí za menopauzou…..Minimální změny v hladině hormonů mohou […]

Číst článek
RELAXACE

„Čas léčí rány, které nemůže vyléčit rozum.“ (Seneca, římský filozof) Relaxace je stav, kdy se v lidském těle uvolňuje svalové a psychické napětí. Relaxovat můžeme nejjednodušším způsobem tím, že se pravidelně věnujeme činnosti, která nás baví a která je pro nás velmi příjemná. Tím dochází ke zmírnění stresu a únavy. Někdo relaxuje pobytem venku v […]

Číst článek
RYBA V BALÍČKU s jarní zeleninou

2 porce, 1 porce má cca: 657 kJ=157 kcal / 16 g bílkovin / 8 g sacharidů / 6 g tuků / 4 g vlákniny – uvedené hodnoty jsou jen orientační (závisí na druhu použité ryby) – 2 menší kousky bělomasé ryby (170 g)– 6 větších ředkviček (90 g)– 1 menší mrkev (80 g)– 1 […]

Číst článek
O POHYBU „trochu jinak“

„Kdo nejde vpřed, jde vzad: neexistuje nehybný stav.“ (Vissarion Grigorjevič Bělinskij)      O pohybu a jeho pozitivních účincích toho bylo napsáno hodně. Víme, že pokud chceme být zdraví, pohyb potřebujeme. Pojďme se na pohyb podívat trochu jinak….     Dle Wikipedie je pohyb: označení, které se používá tehdy, mění-li hmotné objekty vzájemnou polohu, tvar, velikost, tepelné, elektrické nebo […]

Číst článek
Nejznámější jarní zelenina a byliny

Slunce, kvetoucí stromy, zelenající se tráva i láska – to jsou věci, které k jaru neodmyslitelně patří. Je to ideální čas na zlepšení kondice a zdraví. Ne nadarmo se říká: „Co zaseješ, to sklidíš.“ Co tedy sbírat či kupovat na jaře, abychom byli v souladu s přírodou? Česnek medvědí Podle legendy je medvědí česnek první […]

Číst článek