Polévka s jarními bylinkami - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 1,5 krůtího či jiného vývaru
  • 1 mrkev
  • malý kousek celeru
  • kousek pórku nebo jarní cibuli
  • malý kousek čerstvého zázvoru
  • hrst pampeliškových listů
  • 2 hrsti kopřiv
  • 2 hrsti medvědího česneku
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce vhodného oleje
  • pár kvítků sedmikrásek na ozdobu

POSTUP:

Nejprve si předem na ½ tuku orestujeme na plátky nakrájený klasický česnek a několik minut opláchnuté a popř.nakrájené kopřivy (dle velikosti listů). Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné nudličky (sirky). Zázvor nakrájíme na malé kousky a pórek nebo cibulku na kolečka. Listy pampelišek a medvědího česneku opláchneme a necháme okapat. Nakrájíme je na větší kousky. Na zbytku tuku krátce opečeme nudličky kořenové zeleniny, kousky zázvoru, pórku a zalijeme vývarem. Malou chvilku povaříme, přidáme kopřivy a znovu pár minut prohřejeme. Před koncem varu přidáme do polévky ostatní nakrájené zelené listy a necháme je v ní krátce zavadnout. Pokud polévku podáváme s knedlíčky, připravíme si je předem a do polévky přidáme v závěru jen tolik knedlíčků, kolik chceme. Dochutíme a na talíři lze přidat jedlé květy sedmikrásek. Polévka vypadá složitě, ale použila jsem na ni vývar z krůtího krku (vyndaný z mrazáku a předem rozmražený) a zbytek svátečních knedlíčků (od jiné polévky) – byla tedy velmi rychle hotová (není v ní nutné nic dlouze vařit). Místo knedlíčků ji můžete nechat bez zavářky nebo přidat sýrové noky apod.

Dobrou jarní chuť! 😋

(Š.Hajská, 6.4.2024)

TIP: Recept na knedlíčky najdete tady: