POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Nejprve si předem na ½ tuku orestujeme na plátky nakrájený klasický česnek a několik minut opláchnuté a popř.nakrájené kopřivy (dle velikosti listů). Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné nudličky (sirky). Zázvor nakrájíme na malé kousky a pórek nebo cibulku na kolečka. Listy pampelišek a medvědího česneku opláchneme a necháme okapat. Nakrájíme je na větší kousky. Na zbytku tuku krátce opečeme nudličky kořenové zeleniny, kousky zázvoru, pórku a zalijeme vývarem. Malou chvilku povaříme, přidáme kopřivy a znovu pár minut prohřejeme. Před koncem varu přidáme do polévky ostatní nakrájené zelené listy a necháme je v ní krátce zavadnout. Pokud polévku podáváme s knedlíčky, připravíme si je předem a do polévky přidáme v závěru jen tolik knedlíčků, kolik chceme. Dochutíme a na talíři lze přidat jedlé květy sedmikrásek. Polévka vypadá složitě, ale použila jsem na ni vývar z krůtího krku (vyndaný z mrazáku a předem rozmražený) a zbytek svátečních knedlíčků (od jiné polévky) – byla tedy velmi rychle hotová (není v ní nutné nic dlouze vařit). Místo knedlíčků ji můžete nechat bez zavářky nebo přidat sýrové noky apod.
Dobrou jarní chuť! 😋
(Š.Hajská, 6.4.2024)
TIP: Recept na knedlíčky najdete tady: