Pomazánka z pečené ryby a vajíčková s medvědím česnekem - Fit Poradna

Tipů na pomazánky není nikdy dost! 😉

POMAZÁNKA Z PEČENÉ RYBY

Potřebujeme:

  • kousek pečené ryby (treska, pstruh, candát, losos atd.)
  • žervé nebo lučina (1 balení)
  • 1 lžíce zakysané smetany či jogurtu (lze vynechat)
  • sůl, popř.pepř
  • zelená petrželka nebo jiné vhodné bylinky

Postup:

Upečenou a vychladlou rybu rozdrobíme (vidličkou nebo prsty), případně obereme od kostí a smícháme s lučinou, petrželkou a troškou soli. Případně naředíme lžící zakysané smetany či jogurtu. Podáváme s vhodným druhem pečiva nebo jen se zeleninou.

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA s medvědím česnekem

Podle legendy je medvědí česnek první rostlinkou, kterou medvěd sežere po probuzení ze zimního spánku. Proto si tato rostlinka zasloužila přívlastek medvědí.

Potřebujeme:

  • 4 uvařená vejce
  • 1 balení žervé
  • lžička plnotučné hořčice
  • hrst medvědího česneku (nebo jarní cibulka)
  • sůl
  • pažitka na ozdobení
  • libovolná zelenina

Postup:

Vajíčka rozkrojíme a žloutky důkladně rozetřeme se žervé, hořčicí, nadrobno nasekaným medvědím česnekem (nebo jarní cibulkou) a solí. Pokud je pomazánka příliš tuhá, nařeďte ji lžící zakysané smetany. Pomazánkou naplníme bílky. Zbylou pomazánku použijeme na zeleninu či na chléb. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Dobrou chuť!

TIP:

Česnek medvědí je přírodní antibiotikum, antioxidant i zásobárna vitamínů. Má detoxikační vlastnosti a velký obsah vitaminu C. Dále obsahuje (stejně jako klasický česnek či cibule) allicin, pro jehož dobré využití je nutné lístečky před použitím narušit (nakrájet). Je vhodný pokud se léčíte z nějaké chřipky či virózy i jako prevence. Podporuje srdíčko, reguluje krevní tlak. Působí močopudně, pomáhá při revmatických bolestech a tonizuje oslabený nervový systém. Najdete ho na vlhčích, spíše stinných místech. Nesbírejte ho v chráněných oblastech a trhejte ho pouze pro vlastní potřebu. Při sběru ho poznáte podle charakteristické česnekové vůně. Ideální je sbírat medvědí do té doby, než kvete.

Použití je široké: do salátů, do pomazánek, na hotový pokrm, do rizot, polévek, na bylinkové máslo, do smoothie, lze z něj vyrábět pesto s ořechy či semínky apod.

Prý už letos začíná růst. Tak ho prosím sbírejte opatrně a šetrně k přírodě.

(zveřejněno 1.3.2020, Š.Hajská)