Jahody, jejich barva, chuť a vůně patří k začátku léta. Nejlepší je jíst je neupravené. Zpracováním se v nich snižuje obsah vitaminů, na který jsou bohaté (zejména vit. C). Pokud máte jahod dostatek, můžete vyzkoušet třeba právě tento dortík…..
POTŘEBUJEME
na korpus:
na tvarohovou vrstvu:
na ozdobení:
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Nasekané máslo prohněteme rukami s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujeme na těsto. Rozetřeme ho do kulaté a tukem vymazané formy (o průměru 20/25 cm) a propícháme na pár místech vidličkou. Pečeme cca 25 minut.
Na náplň rozmixujeme jahody tyčovým mixérem. Smícháme je s tvarohem a osladíme troškou medu nebo čekankového sirupu. Želatinu namočíme do studené vody. Zahřejeme mléko v hrnci a odstavíme ho. Ze želatiny vymačkáme vodu, přidáme ji k mléku a důkladně rozmícháme, aby se rozpustila. Necháme zchladnout. Přimícháme do tvarohové směsi a směs nalijeme na vychladlý základ. Dáme vychladit a ztuhnout.
Dort po vychlazení vyjmeme z formy, ozdobíme kousky jahod, drobným ovocem a lístečky máty či meduňky.
Dobrou chuť! 😋
(11.6.2021, Š.Hajská)