Jahodový dortík - Fit Poradna

Jahody, jejich barva, chuť a vůně patří k začátku léta. Nejlepší je jíst je neupravené. Zpracováním se v nich snižuje obsah vitaminů, na který jsou bohaté (zejména vit. C). Pokud máte jahod dostatek, můžete vyzkoušet třeba právě tento dortík…..

POTŘEBUJEME

na korpus:

  • 150 g studeného másla
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 30 g (třtinového) cukru

na tvarohovou vrstvu:

  • 500 g tvarohu
  • 500 g jahod
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml mléka
  • 6 plátků želatiny (nebo méně)

na ozdobení:

  • část jahod nebo jiné bobuloviny
  • lístečky máty či meduňky

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Nasekané máslo prohněteme rukami s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujeme na těsto. Rozetřeme ho do kulaté a tukem vymazané formy (o průměru 20/25 cm) a propícháme na pár místech vidličkou. Pečeme cca 25 minut.

Na náplň rozmixujeme jahody tyčovým mixérem. Smícháme je s tvarohem a osladíme troškou medu nebo čekankového sirupu. Želatinu namočíme do studené vody. Zahřejeme mléko v hrnci a odstavíme ho. Ze želatiny vymačkáme vodu, přidáme ji k mléku a důkladně rozmícháme, aby se rozpustila. Necháme zchladnout. Přimícháme do tvarohové směsi a směs nalijeme na vychladlý základ. Dáme vychladit a ztuhnout.

Dort po vychlazení vyjmeme z formy, ozdobíme kousky jahod, drobným ovocem a lístečky máty či meduňky.

Dobrou chuť! 😋

(11.6.2021, Š.Hajská)