Mrkvový krém s červenou čočkou - Fit Poradna

Potřebujeme:

  • 3 velké mrkve (350 g)
  • 100 g červené čočky
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje + malý kousek másla (nebo 2 lžíce ghí)
  • 1 litr vývaru (masového nebo zeleninového)
  • sůl
  • 1 lžička provensálského koření
  • zakysaná smetana k podávání
  • špetka chilli

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev nakrájíme na menší špalíčky. Cibulku lehce orestujeme na tuku (na oleji či na přepuštěném másle), přidáme mrkev a chvíli restujeme spolu s cibulkou. Nakonec přidáme propláchnutou a okapanou čočku, provensálské koření (nebo jiné vhodné bylinky) a za opatrného míchání necháme čočku pár minut obalit v koření. Zalijeme vývarem, nesolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 15 minut. Když je čočka měkká, dosolíme, necháme pár minut dojít a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévka je hustější, má krémovitou konzistenci. Pokud chceme řidší polévku, použijeme větší množství vývaru.

TIP: Do talíře lze přidat lžící zakysané smetany (nebo trochu tahini / umeocta / miso), špetku chilli, čerstvé zelené natě apod.

Dobrou chuť!

(3.12.2019, Š.Hajská)