Kapusta patří mezi hodnotnou zeleninu a přitom je u nás dost málo používaná.
Obsahuje řadu vitamínů (beta-karoten, vitaminy skupiny B, dále vitamíny C, E a K), z minerálních látek především vápník, ale také draslík, železo, sodík i hořčík a také obsahuje vlákninu a chlorofyl. Velmi pozitivní účinek se připisuje kapustě na trávení a nejen na něj. Pokud vás kapusta nadýmá, doporučuje se při vaření z ní používat proti-nadýmavé koření a bylinky (kmín, koriandr, zázvor) či mořské řasy apod. ( zdroj: bylinkovo.cz).
V kuchyni se doporučuje její tepelné zpracování, ale vyzkoušela jsem i zeleninový salát s troškou syrové kapusty a přiznám se, že jsem si na něm také pochutnala (recept najdete v kategorii Zelenina).
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Na nákyp lze použít vrchní kapustové listy. Jednotlivé listy nejdříve opláchneme a vložíme je do hrnce s vodou. Povaříme několik minut. Potom je vyndáme, vodu z nich lehce vymáčkneme a pokrájíme na drobnější kousky. Skleněnou zapékací nádobu nebo pekáček vymázneme (přepuštěným) máslem a troubu zahřejeme na cca 175 stupňů. Vajíčka rozklepneme, lehce prošleháme s troškou mléka a přidáme nahrubo nastrouhanou mozzarellu. Kapustu osolíme a okořeníme a přendáme do vytřené zapékací nádoby. Zalijeme ji vaječnou směsí a dáme zapéct na 15-20 minut dozlatova. Podáváme jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo s troškou brambor (jako oběd). Na talíři lze kombinovat i s trochou syrové zeleniny (viz foto) a určitě můžete nákyp servírovat i jako netradiční přílohu….
Dobrou chuť! 😋
Další recepty z kapusty najdete:
(27.1.2022, Š.Hajská)