Koláč lze upéct s jakýmkoli letním ovocem, které máte k dispozici (s rybízem, borůvkami, meruňkami). Také můžete ovoce na koláči namíchat nebo každou čtvrtinu koláče ozdobit jiným druhem ovoce. Výhodou je snadná příprava a to, že suroviny nemusíte vážit (až na drobenku). Cukru můžete použít ještě trochu méně – s ohledem na Vaše preference a zdravotní stav. 🙂
Na těsto:
Na tvarohovou vrstvu:
Na drobenku:
POSTUP:
Vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej a po částech zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto zředíme vodou a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Tvaroh smícháme s jogurtem a vejcem, trošku osladíme a nádivku rozdělíme ve vrstvě na těsto. Celý povrch obložíme očištěným a opraným ovocem (meruňky nakrájíme na 1/2 či na 1/4). Suroviny na drobenku prohněteme prsty a posypeme jí povrch koláče, který pak upečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu dozlatova.
TIP: Používám 1 hrnek celozrnné pšeničné či špaldové mouky a 1/2 hrnku pohankové či ječné mouky. Drobenku si můžete upravit tak, jak jste zvyklé, použít namísto mouky vločky apod.
Koláč obsahuje trošku více cukru – tak na to také nezapomeňte a svoji porci nebo recept si upravte podle svého výdeje. Já ho pekla při malování bytu.
Dobrou chuť! 😋
(12.7.2020, Š.Hajská)