Řepná zmrzlina s čokoládou - Fit Poradna

Tentokrát jsem se inspirovala v knize Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu 2. V receptu jsem ubrala množství použitého cukru, vynechala jsem rozinky a rum a také jsem si pochutnala. Ta barva je úžasná.

POTŘEBUJEME:

  • 350 g červené řepy
  • 80 g hořké čokolády
  • 50 g (třtinového) cukru
  • 250 ml tučného mléka
  • 200 ml smetany
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce tekutého medu

POSTUP:

  1. Uvaříme neoloupanou řepu (na pařáku nebo ji upečeme v troubě podlitou vodou). Poté ji necháme zchladnout, oloupeme ji a rozmixujeme ji dohladka se 100 ml mléka. Vzniklou hmotu prolisujeme přes síto.
  2. Zbylé mléko se smetanou dáme do kastrůlku a přivedeme téměř k varu, poté vypneme a necháme pár minut zchladnout. Mezitím v misce ušleháme žloutky s cukrem.
  3. Do žloutků s cukrem nalijeme trochu horké smetany s mlékem a rychle prošleháme. Vše nalijeme zpátky do kastrůlku se zbylou smetanou a mlékem a opět promícháme. Na mírném plameni povaříme 3-4 minuty (ne déle), až vzniklý krém začne lehce houstnout. Odstavíme, vmícháme nalámanou čokoládu a med. Necháme chvilku zchladnout.
  4. Do krému přidáme řepné pyré. Nalijeme do plastové nádobky a dáme zmrazit. Med v krému nedovolí zmrzlině zmrznout úplně (mně zmrzla docela dost), nicméně 2-3 rychlá promixování ponorným mixérem napomohou krémovější konzistenci.
  5. Před podáváním necháme lehce „povolit“. Podáváme ozdobené bobulovinami, lístečky máty či meduňky apod.

Dobrou a hříšnou chuť! 😋

TIP: V originálním receptu se spolu s řepným pyré přidávájí do zmrzliny 3 lžíce rozinek a 2 lžíce rumu. Sladká mi přišla i bez rozinek. Namísto toho jsem do ní přidala hořkou čokoládu s drcenými mandlemi.

(26.8.2021, Zdroj inspirace: Hana Michopulu – Recepty z farmářského trhu 2)