Tentokrát jsem se inspirovala v knize Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu 2. V receptu jsem ubrala množství použitého cukru, vynechala jsem rozinky a rum a také jsem si pochutnala. Ta barva je úžasná.
POTŘEBUJEME:
350 g červené řepy
80 g hořké čokolády
50 g (třtinového) cukru
250 ml tučného mléka
200 ml smetany
4 žloutky
2 lžíce tekutého medu
POSTUP:
Uvaříme neoloupanou řepu (na pařáku nebo ji upečeme v troubě podlitou vodou). Poté ji necháme zchladnout, oloupeme ji a rozmixujeme ji dohladka se 100 ml mléka. Vzniklou hmotu prolisujeme přes síto.
Zbylé mléko se smetanou dáme do kastrůlku a přivedeme téměř k varu, poté vypneme a necháme pár minut zchladnout. Mezitím v misce ušleháme žloutky s cukrem.
Do žloutků s cukrem nalijeme trochu horké smetany s mlékem a rychle prošleháme. Vše nalijeme zpátky do kastrůlku se zbylou smetanou a mlékem a opět promícháme. Na mírném plameni povaříme 3-4 minuty (ne déle), až vzniklý krém začne lehce houstnout. Odstavíme, vmícháme nalámanou čokoládu a med. Necháme chvilku zchladnout.
Do krému přidáme řepné pyré. Nalijeme do plastové nádobky a dáme zmrazit. Med v krému nedovolí zmrzlině zmrznout úplně (mně zmrzla docela dost), nicméně 2-3 rychlá promixování ponorným mixérem napomohou krémovější konzistenci.
Před podáváním necháme lehce „povolit“. Podáváme ozdobené bobulovinami, lístečky máty či meduňky apod.
Dobrou a hříšnou chuť! 😋
TIP: V originálním receptu se spolu s řepným pyré přidávájí do zmrzliny 3 lžíce rozinek a 2 lžíce rumu. Sladká mi přišla i bez rozinek. Namísto toho jsem do ní přidala hořkou čokoládu s drcenými mandlemi.
(26.8.2021, Zdroj inspirace: Hana Michopulu – Recepty z farmářského trhu 2)