Lehký tvarohový cheesecake s mákem a ovocem (pečený) - Fit Poradna

Tenhle tvarohový cheesecake jsem letos pekla dvakrát. Poprvé v květnu, když začínala sezona kvetoucích bylin a zdobila jsem ho při pečení květy šeříku.

Podruhé koncem října, kdy sezona kvetoucích bylin končí (ano, letos byla dlouhá). Zdobila jsem ho po upečení květy divizny, o kterých se mi i zdálo a čerstvým zahraničním ovocem. Protože květy divizny jsem letos sbírala celé léto, vnímám v tom krásnou symboliku….

Tak ať vám ten cheesecake chutná! 😋

POTŘEBUJEME:

  • 50 g špaldových piškotů
  • 50 g drcených ovesných vloček
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce kokosového tuku nebo ghí
  • 2 polotučné tvarohy
  • 1-2 lžíce tekutého medu
  • 1-2 lžíce nemletého máku
  • 2 vejce
  • trochu (sušené) citrónové kůry z bio citrónu

Na ozdobu:

  • nedoslazovaná povidla (při pečení)
  • čerstvé ovoce, popř. jedlé květy

POSTUP:

Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Malou dortovou formu (o průměru 20 cm) vyložíme pečícím papírem. Piškoty nadrtíme a smícháme je s drcenými vločkami, mletými ořechy a kokosovým tukem nebo rozpuštěným máslem nebo s ghí. Piškotovou směs dáme do dortové formy a uhladíme. Tvaroh rozmícháme s vejci, troškou medu, citrónovou kůrou a nemletým mákem. Navrstvíme na piškotovou vrstvu. Doprostřed tvarohové vrstvy můžeme dát trošku švestkových povidel a příborovým nožem nebo vidličkou z povidel uděláme cákance. Jsou-li povidla příliš tuhá, naředíme je předem troškou vody a dobře rozmícháme – tak, aby z nich šla udělat barevná ozdoba uprostřed dortu. Zdobení povidly není nutné. Cheesecake je výborný i bez povidel. Pečeme 20-30 minut. Podáváme s čerstvým ovocem, jedlými květy apod.

Dobrou sváteční chuť! 🌸

(28.10.2023, Š.Hajská)