Tenhle tvarohový cheesecake jsem letos pekla dvakrát. Poprvé v květnu, když začínala sezona kvetoucích bylin a zdobila jsem ho při pečení květy šeříku.
Podruhé koncem října, kdy sezona kvetoucích bylin končí (ano, letos byla dlouhá). Zdobila jsem ho po upečení květy divizny, o kterých se mi i zdálo a čerstvým zahraničním ovocem. Protože květy divizny jsem letos sbírala celé léto, vnímám v tom krásnou symboliku….
Tak ať vám ten cheesecake chutná! 😋
POTŘEBUJEME:
Na ozdobu:
POSTUP:
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Malou dortovou formu (o průměru 20 cm) vyložíme pečícím papírem. Piškoty nadrtíme a smícháme je s drcenými vločkami, mletými ořechy a kokosovým tukem nebo rozpuštěným máslem nebo s ghí. Piškotovou směs dáme do dortové formy a uhladíme. Tvaroh rozmícháme s vejci, troškou medu, citrónovou kůrou a nemletým mákem. Navrstvíme na piškotovou vrstvu. Doprostřed tvarohové vrstvy můžeme dát trošku švestkových povidel a příborovým nožem nebo vidličkou z povidel uděláme cákance. Jsou-li povidla příliš tuhá, naředíme je předem troškou vody a dobře rozmícháme – tak, aby z nich šla udělat barevná ozdoba uprostřed dortu. Zdobení povidly není nutné. Cheesecake je výborný i bez povidel. Pečeme 20-30 minut. Podáváme s čerstvým ovocem, jedlými květy apod.
Dobrou sváteční chuť! 🌸
(28.10.2023, Š.Hajská)