Mák a švestky mám ráda. A tak receptů s nimi – není nikdy dost….
POTŘEBUJEME:
Na těsto:
100 g hladké špaldové mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
50 g (třtinového) cukru
1/2 hrnku oleje
2 vejce
½ prášku do pečiva
2 lžíce máku (nemletého)
vodu na naředění těsta
250-500 g tučného tvarohuve vaničce (jednodušší varianta)
nebo 1-2 tvarohy, 1-2 vejce a trošku pravého vanilkového cukru
švestky – cca 300 g
Na makovou drobenku:
80 g špaldové mouky
30 g (třtinového) cukru
50 g mletého máku
80 g másla
POSTUP:
Opláchneme švestky, rozpůlíme je, vypeckujeme a necháme okapat. Kulatou koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem (a vysypeme).
Smícháme všechny suroviny na těsto a naředíme dle potřeby trochou vody. Dáme rovnoměrně do formy jako první vrstvu.
Smícháme suroviny na tvarohovou nápľň (pokud je tvaroh hustý, trochu naředíme) a tvaroh rozetřeme na těsto. Na tvaroh položíme v jedné vrstvě půlky švestek, slupkou dolů.
Připravíme si makovou drobenku a posypeme jí rovnoměrně koláč. Pečeme v předehřáté troubě do 170 stupňů, dokud drobenka nezačne zlátnout a koláč není dobře propečený (30-40 minut).