Zázvorová srdíčka s kurkumou a růží - Fit Poradna

Receptem na zázvorky – s květy růží – jsem se inspirovala v oblíbených vánočních receptech Josefa Maršálka, na internetu. Jen jsem si recept upravila dle svého: ubrala v množství cukru (část ho nahradila mletými mandlemi) a přidala celozrnnou mouku. Pekla jsem je napoprvé s květy šípkové růže, kterou mám ráda. Až podruhé jsem použila sušené květy klasické růže (chemicky neošetřené). Namísto sušeného zázvoru (v originálním receptu je ho 14 g) jsem zázvor použila čerstvý. Panu Maršálkovi děkuji za inspiraci na použití oblíbených květů. Zdobení nemám vychytané, nejsem cukrářka. Za to jsou pečené s láskou….

POTŘEBUJEME:

  • 70 g hladké špaldové mouky
  • 70 g celozrnné mouky
  • 70 g moučkového třtinového cukru
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1-2 lžíce sušených květů růže
  • 1,5 cm čerstvého zázvoru
  • špetku kurkumy
  • špetku soli
  • 2 lžíce panenského řepkového či olivového oleje

Na dokončení:

  • cca 50 g Ruby či bílé čokolády
  • cca 1 lžíci tuku – viz tipy
  • lyofilizované ovoce apod.

POSTUP:

Mandle nadrtíme spolu se sušenými květy. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno (nebo použijeme sušený zázvor – viz úvodní text). Vejce vyšleháme spolu s cukrem, solí a kurkumou do pěny. Vmícháme ručně ostatní suroviny. Těsto dáme přikryté fólií odpočinout do lednice alespoň na 30 minut. Poté vyválíme na lehce pomoučeném vále plát (silný 3-4 mm) a vykrajujeme srdíčka. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je 30 minut zaschnout. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (na 150 stupňů) dle jejich velikosti, asi 15 minut (nesmí být tmavé). Po vychladnutí je zdobíme čokoládovou polevou. Na ni si rozpustíme – nejlépe ve vodní lázni – kvalitní čokoládu spolu s tukem (na polevu nejradši používám bio kokosový tuk). Zázvorky opatrně vrchní stranou do polevy namáčíme. Nebo si lze připravit tác vyložený potravinovou fólií, na něj naskládat zázvorky a čokoládou je potírat či polévat. Zasychající polevu ozdobíme např. rozemnutým lyofilizovaným ovocem, sušenými jedlými květy apod.

TIPY: V originálním receptu jsou použity 2 g květů růže. Vyzkoušela jsem je upéct se sušenými květy šípkové i klasické růže. V obou případech jsem je nadrtila spolu s mandlemi. Celozrnnou mouku jsem použila pšeničnou. Zázvor lze použít čerstvý nebo sušený. Čokoládu na polevu dobře vybírejte (aby byla opravdu kvalitní). Lze ji smíchat s bio kokosovým tukem (to mám vyzkoušené) nebo olivovým olejem (jak je uvedeno v původním receptu). Ozdobte je dle vlastní fantazie. Nebo je můžete nechat i bez polevy…

Dobrou chuť! 😋

(16.1.2023, Š.Hajská)