Zázvorové sušenky s kurkumou a květy růže - Fit Poradna

Receptem na zázvorky – s květy růží – jsem se inspirovala v oblíbených vánočních receptech Josefa Maršálka, uvedených na internetu. Jen jsem si recept upravila dle svého, ubrala v množství cukru, přidala celozrnnou mouku, drcené mandle a použila jsem sušené okvětní plátky šípkové růže, kterou mám ráda. Namísto sušeného zázvoru (v originálním receptu je ho 14 g) jsem zázvor použila čerstvý. Panu Maršálkovi děkuji za inspiraci na použití oblíbených květů a recept berte „s rezervou“, nemám ho ještě „vychytaný“ (pekla jsem je jen jednou). Ani to zdobení. Nejsem cukrářka….

A tak je to (třeba) i na vás – upravit si recept dle sebe. Jak se říká: „Každý dle svého, každý s tím svým.“

POTŘEBUJEME:

  • 70 g hladké špaldové mouky
  • 70 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g moučkového třtinového cukru
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1-2 lžíce sušených květů – viz tipy
  • 1,5 cm čerstvého zázvoru
  • špetku kurkumy
  • špetku soli
  • 1-2 lžíce kokosového či olivového tuku

Na dokončení:

  • cca 50 g bílé nebo Ruby čokolády
  • cca 1 lžíci (kokosového) tuku
  • prášek ze sušené brusinky

POSTUP:

Mandle nadrtíme spolu se sušenými květy. Zázvor oloupeme a nastrouháme nadrobno. Vejce smícháme spolu s cukrem, solí a kurkumou a vyšleháme do pěny. Přidáme zbylé suroviny a umícháme těsto, které necháme odpočívat v lednici (přikryté fólií) alespoň 30 minut. Poté vyválíme na lehce pomoučeném vále plát (silný cca 4 mm) a vykrajujeme tvary sušenek. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi 30 minut zaschnout. Pečeme je v mírně vyhřáté troubě (na 150 stupňů) dle jejich velikosti, asi 15 minut (nesmí být tmavé). Po vychladnutí je zdobíme čokoládovou polevou. Na ni si rozpustíme čokoládu spolu s tukem – nejlépe ve vodní lázni a zázvorky opatrně vrchní stranou do polevy namáčíme. Nebo si lze připravit tác vyložený potravinovou fólií, na něj naskládat zázvorky a čokoládou je potírat či polévat. Zasychající polevu ozdobíme např. práškem ze sušené (nedoslazované) brusinky, aby nebyly sladké, ale pikantní….

TIPY: V originálním receptu jsou jen 2 g růže. Použila jsem do těsta květy oblíbené šípkové růže, jejich větší množství a nadrtila jsem je spolu s mandlemi. Namísto olivového jsem do těsta dala kokosový tuk. Těsto bylo lehce drolivé, pekla jsem větší a silnější sušenky (na fotkách je to vidět). Cukr – použila jsem směs moučkového třtinového + obyčejného třtinového – ovoněného pravým vanilkovým luskem.

Každá správná čarodějnice zkrátka kouzlí z toho, co má doma, tady a teď…..

Tak ať se vám povedou. Dobrou chuť! 😋

(16.1.2023, Š.Hajská)