Krémová cuketová polévka s česnekem medvědím - Fit Poradna

Receptů na cuketovou polévku najdete všude spoustu.

A protože každá správná čarodějka kouzlí z toho, co má doma k dispozici, tentokrát je to jarní varianta polévky s medvědím česnekem.

POTŘEBUJEME:

  • 1 větší cuketu
  • 1 velkou bramboru
  • 2 menší cibule
  • hrst medvědího česneku
  • 1 lžíci ghí nebo kokosového tuku
  • pár větviček tymiánu
  • sůl (cca 1 lžičku)
  • vodu nebo vývar

POSTUP:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu očistíme a dle velikosti vykrojíme střed se semínky (u menších cuket to není nutné). Když mám cuketu v bio kvalitě, použiju ji i se slupkou. Bramboru po oloupání nakrájíme také na kostičky. Tymián opláchneme a lístečky odrhneme ze stonků. Medvědí česnek opláchneme a necháme okapat. Na tuku orestujeme nejdřív cibuli, přidáme kostičky cukety a po chvíli odrhnuté lístečky tymiánu. Pár minut promícháme i s kořením a poté přidáme sůl dle chuti a zalijeme horkou vodou či vývarem jen tak, aby polévka byla dostatečně hustá. Přidáme kostičky brambory a necháme vařit pod pokličkou do změknutí brambor. Po uvaření přidáme nakrájený medvědí česnek a polévku rozmixujeme spolu s ním tyčovým mixérem. Dochutíme dle potřeby.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Použití medvědího česneku je nejlepší bez tepelné úpravy (třeba do jarních pomazánek), ale pokud ho máte trochu víc, můžete ho vyzkoušet i v polévce….

Proč ho na jaře zařadit do jídelníčku, se dočtete tady:

(25.4.2023, Š.Hajská)