Dýňová polévka s čočkou - Fit Poradna
  • 600 g očištěné dýně Hokkaido
  • 1 větší cibule
  • 70 g červené čočky
  • 1,5 lžíce přepuštěného másla (nebo 3 lžíce oleje)
  • 1,5 lžičky soli
  • cca 0,5 lžičky kurkumy
  • cca 0,5 lžičky červené papriky
  • cca 1,25 l vody

Očištěnou (omytou a vydlabanou) dýni nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Čočku propláchneme a necháme okapat. Za občasného míchání osmažíme cibulku, přidáme koření (sůl zatím vynecháme), minutku promícháme, přidáme čočku a znovu promícháme, aby se čočka obalila kořením a tukem. Přidáme na kostky nakrájenou dýni, promícháme a zalijeme vroucí vodou. Cca 15-20 minut vaříme. Poté osolíme a ještě cca 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Dle potřeby dochutíme.

Pokud nemáte rádi sladké chutě, přidejte do talíře s polévkou lžíci zakysané smetany. Pokud máte dobrou dýni a správně odhadnete množství tekutiny, není nutné polévku ničím dalším dochucovat. Červené čočky je použito malé množství, aby chuť zůstala stále „dýňová“.

Dýňová polévka je ideální polévka pro děti! Koření můžete použít méně a nebo ho nahradit vhodnými čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť!



(Š.Hajská, 31.8.2019)