Pomazánka z červené čočky a zeleniny - Fit Poradna

cca 8 porcí, 1 porce má 517 kJ = 124 kcal / 8 g bílkovin / 18 g sacharidů / 2 g tuků / 5 g vlákniny – uvedené hodnoty jsou jen orientační….

  • 200 g červené čočky
  • 200 g letní dýně
  • 200 g mrkve
  • 200 g menších rajčat
  • 1 necelá lžička soli
  • 1 bobkový list
  • vhodné bylinky (oregano, tymián apod.)
  • 1 polévková lžíce ghí (nebo kokosového tuku)
  • 1 hrst petrželky (nebo koriandru)

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Dýni (hokkaido) očistíme (neloupeme) a nakrájíme na malé kostky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Rajčata opláchneme a necháme okapat. Na pekáček dáme nakrájenou dýni a mrkev, lžíci tuku a bylinky. Pečeme 20 minut (maximálně), párkrát opatrně promícháme a po 20-i minutách přidáme rajčata. Zeleninu dopečeme dalších 15 minut. Mezitím propláchneme červenou čočku a dáme ji vařit do dvojnásobku vody jen s bobkovým listem (bez soli) asi 15 minut (do kašovité konzistence). Uvařenou čočku i pečenou zeleninu necháme pár minut zchladnout. Pečenou zeleninu rozmixujeme spolu se solí a potom smícháme s uvařenou čočkou a nakrájenou zelenou petrželkou. Dochutíme a podáváme buďto jako přílohu nebo po zchladnutí jako pomazánku.

Dobrou chuť!

TIP: Červená čočka se může stát součástí jídelníčku celé rodiny. Oproti ostatním luštěninám se snadno vaří a nemusí se máčet. Stačí ji propláchnout horkou vodou. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, železo, mangan a další minerální látky. Pomáhá při redukci hmotnosti, chudokrevnosti, zácpě i zvýšeném cholesterolu. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Prý pomáhá vnést do života štěstí a je skvělým pomocníkem při neurózách, depresích a při stresu. Je to jídlo nejen pro nás, ale i pro mikrouty v našich bříškách…..

(26.7.2019, Š.Hajská)