Tohle je v pořadí 3. recept na cuketovou polévku na webu. Tentokrát s Créme fraiche. To je výrobek z kravského mléka, který obsahuje více než 30% tuku v sušině a nesmí obsahovat více než 15% laktózy. Pochází z Francie, ale seženete ho i od našich výrobců. Jeho výroba se řídí přísnými pravidly. Pokud mléčné výrobky nejíte, nahraďte krém bylinkovým pestem nebo jednoduše sekanými čerstvými bylinkami.
POTŘEBUJEME (na 2-3 porce polévky):
POSTUP:
Cibulku, celer a cuketu očistíme. Cibulku nakrájíme na kolečka, celer na drobné kostičky a cuketu na větší kostičky (bez semínkového středu). Na tuku pár minut orestujeme celer s jarní cibulkou, přidáme kostky cukety a zalijeme malým množstvím horké vody či vývaru. Osolíme (dle použité tekutiny), přidáme pár snítek majoránky a tymiánu a vaříme pod pokličkou 12-15 minut. Mezitím si připravíme Créme fraiche – přidáme do ní nasekanou bazalku a odrhnuté lístečky tymiánu a majoránky a lehce ji osolíme. Z polévky po uvaření vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Podáváme s troškou bylinkového krému a čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Můžete použít i jiné bylinky, které pěstujete nebo se kterými máte zkušenosti.
(7.7.2022, Š.Hajská)