Cuketová polévka s bylinkovým Créme fraiche - Fit Poradna

Tohle je v pořadí 3. recept na cuketovou polévku na webu. Tentokrát s Créme fraiche. To je výrobek z kravského mléka, který obsahuje více než 30% tuku v sušině a nesmí obsahovat více než 15% laktózy. Pochází z Francie, ale seženete ho i od našich výrobců. Jeho výroba se řídí přísnými pravidly. Pokud mléčné výrobky nejíte, nahraďte krém bylinkovým pestem nebo jednoduše sekanými čerstvými bylinkami.

POTŘEBUJEME (na 2-3 porce polévky):

  • ½ velké cukety
  • 3-4 jarní cibule
  • malý kousek celeru
  • 1-2 PL řepkového oleje
  • špetku másla
  • sůl dle chuti
  • 1-2 lžíce Créme Fraiche
  • pár lístků bazalky
  • zelené snítky majoránky a tymiánu

POSTUP:

Cibulku, celer a cuketu očistíme. Cibulku nakrájíme na kolečka, celer na drobné kostičky a cuketu na větší kostičky (bez semínkového středu). Na tuku pár minut orestujeme celer s jarní cibulkou, přidáme kostky cukety a zalijeme malým množstvím horké vody či vývaru. Osolíme (dle použité tekutiny), přidáme pár snítek majoránky a tymiánu a vaříme pod pokličkou 12-15 minut. Mezitím si připravíme Créme fraiche – přidáme do ní nasekanou bazalku a odrhnuté lístečky tymiánu a majoránky a lehce ji osolíme. Z polévky po uvaření vyndáme snítky bylinek a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Podáváme s troškou bylinkového krému a čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Můžete použít i jiné bylinky, které pěstujete nebo se kterými máte zkušenosti.

(7.7.2022, Š.Hajská)