Zeleninový salát s kapustou a s tuňákem - Fit Poradna

Kapusta se doporučuje používat tepelně upravená. Přiznám se, že jsem si oblíbila i v zimě mít každý den na talíři něco čerstvého, tepelně neupraveného. Zatímco dříve jsem v chladném zimním období o studenou zeleninu nestála, pochutnám si čím dál více i na ní. Vypadá to, že se u mne něco na mém trávení (a nejen na něm) mění….

Syrovou kapustu můžete nahradit pekingským zelím, ledovým salátem apod.

Pokud salát doplníme rybou – je bohatý i na bílkoviny a můžeme si ho dát jako samostatné jídlo (oběd nebo večeři). Lze ho připravit i bez tuňáka, jen jako přílohu. Však to sami znáte, improvizace je na vás……

POTŘEBUJEME:

  • kousek hlávkové kapusty
  • 1 menší mrkev
  • kousek celeru
  • ½ červené kapie
  • 80 g tuňáka z konzervy
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • sůl dle chuti
  • špetka pepře
  • (chilli)
  • čerstvé nebo sušené bylinky

POSTUP:

Zeleninu opláchneme (kořenovou oloupeme). Kapustu nakrájíme na drobné kousky (s výjimkou tuhých středů), mrkev a celer nastrouháme nahrubo, kapii nakrájíme na drobné proužky. Smícháme spolu s troškou zakysané smetany a kořením dle chuti – trochu osolíme, dle chuti opepříme nebo přidáme špetku chilli (prohřívá). Necháme chvíli odležet. Před podáváním dáme na talíř a navrch přidáme okapaného tuňáka. Ozdobíme bylinkami – např.řeřichou. Podáváme samostatně nebo s kouskem vhodného pečiva jako lehký oběd či večeři.

Dobrou chuť! 😋

(27.1.2022, Š.Hajská)