Červené fazole patří mezi ty nejčastěji používané. Mají dobrou máslovou chuť a dobře drží svůj tvar i po uvaření doměkka. Stejně jako všechny ostatní ledvinovité fazole obsahují hodně hořčíku. Jsou dobré nejen pro naše cévy a srdce, ale i pro střeva.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Fazole necháme namočené přes noc. Druhý den vylijeme vodu, ve které se fazole máčely, propláchneme je a dáme je vařit do tlakového hrnce spolu s 1,5 litru nové vody, cibulí nakrájenou na čtvrtky a kořením (zabaleným do gázy). Přivede k varu, uzavřeme hrnec a v natlakovaném hrnci je vaříme cca 30 minut. Po uvaření vyndáme koření (popř.i cibuli) a rozmixujeme ponorným mixérem (1/3 – celý obsah polévky). Rozmixovanou část můžeme do polévky vrátit přes řídký cedník (pokud máme výkonný mixér, není to nutné). Osolíme (dle chuti) a dochutíme umeoctem. Z uvedeného množství je cca 5 porcí polévky.
Dobrou chuť!
TIP: Polévku je možné zjemnit kouskem másla či smetanou (nebo lžící zakysané smetany do talíře při podávání polévky) a ozdobit zelenými natěmi (petrželkou, řeřichou apod.).
Bobkový list: má dlouhou minulost plnou legend. Řekové věřili, že je to posvátná rostlina, a tak vznikl zvyk dávat vavřínové koruny z bobkových listů pro vítěze, básníky a císaře. Bobkový list ze stromu vavřínu má výraznou chuť s nádechem citrusů. Je vhodný do marinád a kyselých jídel. Přidává se do pikantních masových a rybích pokrmů, do omáček, polévek a k luštěninám. Používá se při nakládání zeleniny, červené řepy, hub nebo fazolí. Jediný lístek vavřínu dodá jídlu výraznou specifickou chuť.
(zveřejněno 16.10.2019, zdroje: Nová biokuchařka Hanky Zemanové a vseokoreni.cz)