Rybí polévky - Fit Poradna

POLÉVKA Z TRESKY S KVĚTÁKEM

Potřebujeme:

  • 400g filé z tresky
  • 1/2 menšího květáku
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 brambory
  • 1-2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 litr vývaru (nebo vody)
  • 100 ml smetany
  • trocha kurkumy
  • sůl

Postup:

Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáváme postupně nakrájenou mrkev (či jinou kořenovou zeleninu), trochu kurkumy, nakrájené filé, kostky brambor a nakonec růžičky květáku a vždy krátce opečeme. Zalijeme vodou či vývarem, osolíme dle potřeby a vaříme dokud nejsou brambory měkké. Polévku zjemníme trochou smetany a rozmixujeme jí. Dochutíme (solí, špetkou muškátu apod.), v případě potřeby naředíme a podáváme s nasekanými čerstvými bylinkami).

PIKANTNÍ POLÉVKA ZE SLADKOVODNÍ RYBY

Potřebujeme:

  • 1 kg sladkovodních ryb (např. filety a kostra sumce, kapra apod.)

  • 2 střední cibule

  • 2 papriky

  • 2-3 rajčata

  • 3-4 stroužky česneku

  • 1 lžíce mleté červené papriky

  • 1 chilli paprička (lze vynechat)

  • 2 bobkové listy

  • pár kuliček nového koření a černého pepře

  • sůl (dle množství polévky 1-2 lžičky)

  • olej na smažení cibule (lze použít i sádlo či ghí)

Postup:

Rajčata spaříme horkou vodou, oloupáme a pokrájíme na kousky. Papriky odjádříme a nakrájejíme na menší proužky. Cibule nasekáme na kostičky a smažíme na tuku. Když cibule začne zlátnout, přidáme tenké plátky česneku a mletou papriku a necháme minutku zpěnit (ne déle, aby paprika nezhořkla). Přidáme pokrájené papriky, rajčata a rybí maso nakrájené na větší kusy. Vše zalijeme vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené (vody nesmí být hodně, aby byl vývar dost silný). Přidáme bobkové listy, nové koření, kuličky černého pepře a chilli papričku pokrájenou nadrobno (pokud máte rádi pálivou chuť). Osolíme a necháme zlehka probublávat (1-1,5 hodiny), dokud maso není měkké a vývar silný (maso nesmí zcela opadat z kostí, špatně by se obíralo). Maso vyndáme, po zchladnutí obereme z kostí a vrátíme zpět do polévky. Při podávání lze ozdobit čerstvými zelenými bylinkami (nasekanou petrželkou, koriandrem apod.).

TIP: Pokud použijete sumce, doporučujeme kůži nejprve nasolit a potom stáhnout sliz papírem či hadříkem).

Dobrou chuť!

Halászlé je tradiční maďarská polévka uvařená ze sladkovodních ryb, nejčastěji i z několika druhů ryb současně. Tahle polévka má v Maďarsku řadu oblastních variant. Základ tvoří spojení ryb a maďarské mleté papriky.

(9.1.2020, Š.Hajská)