Krém s bylinkami, mandlemi a jogurtem - Fit Poradna

Bylinky v tuhle dobu mají největší sílu, nejen ty zelené, ale i ty divoké, volně rostoucí v přírodě. Lze je sbírat a nasušit na zimu. Já však nejraději používám zelené bylinky při vaření po celé léto a to rovnou „ze záhonu“ do hrnce nebo na talíř. Tahle netradiční hustá polévka je příjemným osvěžením v teplé dny – jak vlahá, tak studená, třeba i netradičně ke snídani.

POTŘEBUJEME:

  • lžičku přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku uvařené rýže pairboiled
  • 500 ml a víc zeleninového vývaru
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • misku zelených bylinek
  • 100 g mletých mandlí (nebo méně)
  • 4 a více lžic tučného jogurtu (10%tního)

POSTUP:

Na tuku krátce orestujeme nakrájené stroužky česneku na plátky, přidáme rýži, prohřejeme a zalijeme vývarem. Vaříme společně 6-8 minut, v průběhu varu lze přidat na jemno mleté mandle a některé nasekané zelené bylinky (oregano / tymián / rozmarýn). Když dovaříme, přidáme ostatní bylinky – ty, které není nutné vařit (petržel / mátu / bazalku / koriandr apod.) a necháme polévku pár minut zchladnout. Rozmixujeme vše spolu s jogurtem tyčovým mixérem, dosolíme a dle chuti dokořeníme. Dobrá je i s troškou citrónové šťávy při podávání.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Bylinky použijte ty, co máte vyzkoušené a oblíbené. Já jsem použila dobromysl, citrónový tymián, mátu a trošku rozmarýnu a výsledná chuť byla netradiční a osvěžující. Kokosové mléko jsem potřebovala spotřebovat, pokud ho nemáte, použijte více vývaru a jogurtu dle chuti.

Ve studeném stavu zhoustne. Je to výživa pro tělo, pro mikrobiom (díky škrobu z rýže a jogurtu) i pro duši (pokud máte rádi vaření se zelenými bylinkami). Díky použitým surovinám (tukům) je „výživná“. Dle potřeby tedy upravte svoji porci.

(24.6.2021, Š.Hajská)