Vloni jsem chtěla vyzkoušet nějaký nový recept na vánoční cukroví a tak jsem vyzkoušela tyhle dortíky dle starého čísla časopisu Apetit – jen jsem si recept trochu upravila (přidala celozrnnou mouku a ubrala množství cukru). Letos jsem si vídeňské dortíky zopakovala. Tak recept na ně posílám dál, třeba se vám bud hodit…..
POTŘEBUJEME:
100 g hladké špaldové mouky
60 g celozrnné mouky
80 g mletých lískových oříšků
40 g moučkového třtinového cukru
1 lžíci rumu / 2-3 lžíce ořechovice
trochu kvalitní mleté skořice
½ vanilkového pudinku
200 ml (bio)mléka
120 g másla
30 g moučkového třtinového cukru
50 g mletých lískových oříšků
Čokoládovou polevu – na ozdobu
POSTUP:
Mouku prosijeme na vál, přidáme mleté oříšky, cukr, máslo, skořici a rum. Vypracujeme vláčné těsto a necháme alespoň 30 minut odpočívat.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme oválky nebo kolečka. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova (cca 12-15 minut).
Než dortíky vychladnou, připravíme krém. Do horkého mléka zamícháme pudinkový prášek a mícháme asi 3 minuty do zhoustnutí. Dáme zchladnout. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přimícháme vychladlý pudink a 2/3 oříšků.
Krémem spojujeme oválky, boky dortíků obalíme ve zbývající třetině oříšků a na závěr cukroví pocákáme čokoládovou polevou. Dortíky také můžeme nahoře potřít tenkou vrstvou krému a posypat mletými oříšky.
TIP: Dortíky naskládejte vedle sebe na potravinovou fólii. Rozehřejte polevu (kokosový tuk a čokoládu) a polevou pocákejte dortíky.