Vídeňské ořechové dortíky - Fit Poradna

Vloni jsem chtěla vyzkoušet nějaký nový recept na vánoční cukroví a tak jsem vyzkoušela tyhle dortíky dle starého čísla časopisu Apetit – jen jsem si recept trochu upravila (přidala celozrnnou mouku a ubrala množství cukru). Letos jsem si vídeňské dortíky zopakovala. Tak recept na ně posílám dál, třeba se vám bud hodit…..

POTŘEBUJEME:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 60 g celozrnné mouky
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 40 g moučkového třtinového cukru
  • 1 lžíci rumu / 2-3 lžíce ořechovice
  • trochu kvalitní mleté skořice
  • ½ vanilkového pudinku
  • 200 ml (bio)mléka
  • 120 g másla
  • 30 g moučkového třtinového cukru
  • 50 g mletých lískových oříšků

Čokoládovou polevu – na ozdobu

POSTUP:

  1. Mouku prosijeme na vál, přidáme mleté oříšky, cukr, máslo, skořici a rum. Vypracujeme vláčné těsto a necháme alespoň 30 minut odpočívat.
  2. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme oválky nebo kolečka. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova (cca 12-15 minut).
  3. Než dortíky vychladnou, připravíme krém. Do horkého mléka zamícháme pudinkový prášek a mícháme asi 3 minuty do zhoustnutí. Dáme zchladnout. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přimícháme vychladlý pudink a 2/3 oříšků.
  4. Krémem spojujeme oválky, boky dortíků obalíme ve zbývající třetině oříšků a na závěr cukroví pocákáme čokoládovou polevou. Dortíky také můžeme nahoře potřít tenkou vrstvou krému a posypat mletými oříšky.

TIP: Dortíky naskládejte vedle sebe na potravinovou fólii. Rozehřejte polevu (kokosový tuk a čokoládu) a polevou pocákejte dortíky.

(Zdroj inspirace: Apetit 12/2006, zveřejněno 20.12.2023, Š.Hajská)