Muffiny jsou proslulé po celém světě. Málokdo však ví, že jsou vynálezem Angličanů. Již v 17. století podávali obyvatelé ostrovů svým hostům kynuté dortíky ke „cup of tea“. Své vítězné tažení nastoupily muffiny v 19.století, když angličtí přistěhovalci přivezli recept do Ameriky. Tady sice příprava kynutého těsta ustoupila do pozadí, muffiny si však zachovaly svůj nezaměnitelný tvar. A díky četným kavárnám a cukrárnám se staly oblíbeným pečivem po celé zeměkouli. Není divu – příprava báboviček je jednoduchá a přitom nabízí rozmanitost. Vynalézavé kuchařky a kuchaři mohou při jejich přípravě s chutí experimentovat…..
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Dobrou chuť! 😋
TIP: Nejčastěji se muffiny pečou z polohrubé pšeničné mouky. Já jsem na ně použila 100 g hladké špaldové mouky a 100 g celozrnné mouky. Část cukru lze nahradit pravým vanilkovým cukrem. Pokud jste milovníky čokolády, můžete muffiny ještě potřít čokoládovou polevou (třeba i dvoubarevně – hořkou a mléčnou polevou). Jsou ale dobré i bez polevy.
(Zdroj: Muffiny, nakladatelství Ikar, zveřejněno 28.11.2023, Š.Hajská)