Pohádkové čokoládové muffiny - Fit Poradna

Muffiny jsou proslulé po celém světě. Málokdo však ví, že jsou vynálezem Angličanů. Již v 17. století podávali obyvatelé ostrovů svým hostům kynuté dortíky ke „cup of tea“. Své vítězné tažení nastoupily muffiny v 19.století, když angličtí přistěhovalci přivezli recept do Ameriky. Tady sice příprava kynutého těsta ustoupila do pozadí, muffiny si však zachovaly svůj nezaměnitelný tvar. A díky četným kavárnám a cukrárnám se staly oblíbeným pečivem po celé zeměkouli. Není divu – příprava báboviček je jednoduchá a přitom nabízí rozmanitost. Vynalézavé kuchařky a kuchaři mohou při jejich přípravě s chutí experimentovat…..

POTŘEBUJEME:

  • 60 g másla
  • 60-80 g 70%tní čokolády
  • 200 g mouky – viz tip
  • 80 g cukru – viz tip
  • 2 plné lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 150 ml (bio)mléka

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 160-170 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Máslo rozpustíme v kastrůlku při nízké teplotě. Čokoládu nadrobno nakrájíme nebo nalámeme.
  2. V misce smícháme mouku s cukrem, kakaem, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Ve druhé misce lehce rozmícháme vejce s mlékem a máslem.
  3. Vaječnou hmotu přidáme k sypké směsi a metlou nebo vařečkou mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké. Nakonec vmícháme čokoládu.
  4. Těsto plníme do ¾ a muffiny pečeme ve střední části trouby 20-25 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyndáme z formy a necháme vychladnout.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Nejčastěji se muffiny pečou z polohrubé pšeničné mouky. Já jsem na ně použila 100 g hladké špaldové mouky a 100 g pšeničné celozrnné mouky. Část cukru lze nahradit pravým vanilkovým cukrem. Pokud jste milovníky čokolády, můžete muffiny ještě potřít čokoládovou polevou (třeba i dvoubarevně – hořkou a mléčnou polevou). Jsou ale dobré i bez polevy.

Proč jsem muffiny nazvala pohádkové? Protože je nejčastěji peču pro děti na svačinu do školy. Hodí se do zimního období, které je časem pohádek, protože kakao a kvalitní čokoláda jsou zdrojem antioxidantů. To se nám právě v zimě hodí. A jejich počet (nejčastěji 12) – je také pohádkový.

(Zdroj: Muffiny, nakladatelství Ikar, zveřejněno 28.11.2023, Š.Hajská)