Recept na tyhle korpusy mi ležel řadu let ve skříni. Už ani nevím, odkud přesně jsem si recept opsala. Nejčastěji na pečení používám mouky s lepkem a pohankovou mouku. Tohle byla speciální příležitost a chuť vyzkoušet něco nového. Včetně krému obarveného zeleným ječmenem. Ačkoli to bylo nové a makový korpus dost křehký, je to příjemná změna a zajímavé spojení chutí.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Rozmícháme „bílé“ suroviny na krém (můžete v surovinách i v jejich poměrech improvizovat), obarvíme zeleným ječmenem a osladíme medem dle chuti. Necháme chvíli vychladit.
DOKONČENÍ:
Korpusy lze péct den dopředu. Pokud dort chystáme v 1 den, po vychladnutí korpusy dle potřeby rozkrojíme (vanilkový jsem krájela strunou na 2 vrstvy, makový na 3) – stačila by i 1 vrstva vanilkového korpusu a 2 vrstvy tmavého (rozkrojit ho na polovinu nebo použít 2 formy při pečení). Promažeme a pospojujeme postupně jednotlivé vrstvy (ideálně za pomoci špachtle na roztírání). Necháme chvíli „ustát“ v lednici a potom potřeme krém i z vrchu a ze stran dortu. Ozdobíme dle chuti a možností jahodami, drobným ovocem a bylinkami (použila jsem mátu a bazalku). Necháme chvíli proležet v lednici (½ dne) a podáváme ideálně s troškou čerstvých jahod apod.
Dobrou sváteční chuť! 😋
TIP: Krém s chutí zeleného ječmene byla příjemná změna do letních dní. Ať už korpusy upečete jakékoli, můžete se inspirovat třeba právě jen tou zelenou barvou. Hodně radosti při tvoření v kuchyni.
(19.6.2021, Š.Hajská)