Dort z mandlové a kokosové mouky s krémem se zeleným ječmenem - Fit Poradna

Recept na tyhle korpusy mi ležel řadu let ve skříni. Už ani nevím, odkud přesně jsem si recept opsala. Nejčastěji na pečení používám mouky s lepkem a pohankovou mouku. Tohle byla speciální příležitost a chuť vyzkoušet něco nového. Včetně krému obarveného zeleným ječmenem. Ačkoli to bylo nové a makový korpus dost křehký, je to příjemná změna a zajímavé spojení chutí.

VANILKOVÝ KORPUS

POTŘEBUJEME:

  • ½ hrnku kokosové mouky
  • špetku soli
  • ¼ lžičky sody
  • 5 vajec
  • 1/3 hrnku medu
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • trochu vanilky

POSTUP:

  1. V míse smícháme suché suroviny.
  2. Oddělíme ze 2 vajec bílky a dáme je stranou.
  3. Zbylá 3 vejce důkladně rozmícháme spolu se 2 žloutky, kokosovým olejem, medem a vanilkou.
  4. Potom pomalu vmícháme suché suroviny do mokrých.
  5. Ze 2 bílků ušleháme sníh a postupně ho vmícháme do těsta..
  6. Pečeme v malé formě (průměr 20 cm) vyložené pečícím papírem na 160 stupňů (cca 20 minut). Korpus rychle tmavne, tak je potřeba „vychytat“ teplotu a čas a vyndat z trouby jakmile začne tmavnout (a je uvnitř upečený).

MAKOVÝ / KAKAOVÝ KORPUS

POTŘEBUJEME:

  • 3 hrnky mandlové mouky
  • ¼ hrnku kokosové mouky
  • ¾ hrnku mletého máku (nebo kakaa)
  • ½ hrnku kokosového cukru
  • 2 lžičky sody
  • špetku soli
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 3 vejce
  • trochu vanilky

POSTUP:

  1. Smícháme mouku s mákem, kokosovým cukrem a solí.
  2. Ušleháme mokré suroviny: mléko, olej, vajíčka a vanilku.
  3. Za pomoci špachtle pomalu smícháme mokré a suché suroviny.
  4. Nalijeme do formy (vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané).
  5. Pečeme na cca 160 stupňů (cca 40-45 minut). Malá forma (20 cm) byla naplněná až po okraj a uprostřed zůstalo těsto křehké, takže by se dalo péct i kratší dobu ve 2 malých formách.

ZELENÝ KRÉM

POTŘEBUJEME:

  • 2 mascarpone
  • 1 ricottu
  • cca ½ tvarohu
  • pár lžic medu
  • několik lžic kvalitního zeleného ječmene

POSTUP:

Rozmícháme „bílé“ suroviny na krém (můžete v surovinách i v jejich poměrech improvizovat), obarvíme zeleným ječmenem a osladíme medem dle chuti. Necháme chvíli vychladit.

DOKONČENÍ:

Korpusy lze péct den dopředu. Pokud dort chystáme v 1 den, po vychladnutí korpusy dle potřeby rozkrojíme (vanilkový jsem krájela strunou na 2 vrstvy, makový na 3) – stačila by i 1 vrstva vanilkového korpusu a 2 vrstvy tmavého (rozkrojit ho na polovinu nebo použít 2 formy při pečení). Promažeme a pospojujeme postupně jednotlivé vrstvy (ideálně za pomoci špachtle na roztírání). Necháme chvíli „ustát“ v lednici a potom potřeme krém i z vrchu a ze stran dortu. Ozdobíme dle chuti a možností jahodami, drobným ovocem a bylinkami (použila jsem mátu a bazalku). Necháme chvíli proležet v lednici (½ dne) a podáváme ideálně s troškou čerstvých jahod apod.

Dobrou sváteční chuť! 😋

TIP: Krém s chutí zeleného ječmene byla příjemná změna do letních dní. Ať už korpusy upečete jakékoli, můžete se inspirovat třeba právě jen tou zelenou barvou. Hodně radosti při tvoření v kuchyni.

(19.6.2021, Š.Hajská)