Kakaová roláda bez mouky - Fit Poradna

Tuhle roládu jsem ochutnala na návštěvě u kamarádky. I ona se receptem inspirovala u jiné ženy. Byla to moje první roláda, kterou jsem tvořila a překvapila mne svou jednoduchostí. Vše je často mnohem jednodušší než to na první pohled vypadá. Protože každý, kdo něco tvoří, vkládá do toho, co tvoří i kus sebe, já jsem k receptu přidala barvy. Růžovou – vzniklou obarvením krému práškem ze ze sušené šťávy z červené řepy. To v receptu neuvádím. Co do tvoření ve vlastní kuchyni vložíte Vy, je na Vás…..

POTŘEBUJEME

Na těsto:

  • 50 g kakaa
  • 50 g mletých mandlí
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • 5 vajec
  • 50 ml oleje
  • 2 lžíce třtinového moučkového cukru

Na náplň:

  • 1 polotučný tvaroh
  • ½ mascarpone
  • 1 lžíce medu (pastového)

Na ozdobu:

  • hořká čokoláda na polevu
  • drobné ovoce
  • mátové lístečky

POSTUP:

  1. Plech (cca 40×30 cm) vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval okraje plechu. Papír lehce potřeme olejem (roláda se pak bude lépe sundávat z plechu) a předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  2. Kakao smícháme s mandlemi a práškem do pečiva.
  3. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme s cukrem do sněhu. Postupně zašleháme žloutky a olej. Pak stěrkou promícháme s kakaem a mandlemi.
  4. Na papír rozetřeme těsto, povrch stěrkou uhladíme a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě.
  5. Namočíme utěrku a vyždímáme. Upečený korpus na ni vyklopíme těstem dolů, sundáme opatrně papír a společně s utěrkou srolujeme. Necháme alespoň 30 minut vychladit.
  6. Mezitím si připravíme krém. Umícháme do hladka všechny ingredience. Já jsem krém obarvila práškem ze sušené vylisované šťávy z červené řepy (na růžovo).
  7. Po schladnutí těsta korpus rozrolujeme, potřeme nápní a znovu zarolujeme. Zdobíme dle preferencí. Roládu lze ozdobit krémem nebo polít tenkou vrstvou čokoládové polevy a ozdobit drobným ovocem, lístečky máty či meduňky, jedlými květy apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Cukr a med lze nahradit jiným typem sladila, které používáte – např. březovým cukrem apod. Krém můžete udělat jen ze samotného tvarohu. Zdobit a podávat roládu můžete dle vlastní fantazie a preferencí…..

Děkuji ženám za sdílení. 💕

(30.5.2021, Zdroj inspirace: https://www.inspiredkitchen.cz)