Tuhle roládu jsem ochutnala na návštěvě u kamarádky. I ona se receptem inspirovala u jiné ženy. Byla to moje první roláda, kterou jsem tvořila a překvapila mne svou jednoduchostí. Vše je často mnohem jednodušší než to na první pohled vypadá. Do rolády jsem přidala barvy. Růžovou – vzniklou obarvením krému práškem ze ze sušené šťávy z červené řepy. To v receptu neuvádím. Co do tvoření ve vlastní kuchyni vložíte vy, je na vás…..
POTŘEBUJEME
Na těsto:
50 g kakaa
50 g mletých mandlí
½ lžičky kypřícího prášku
5 vajec
50 ml oleje
2 lžíce třtinového moučkového cukru
Na náplň:
1 polotučný tvaroh
½ mascarpone
1 lžíce medu (pastového)
Na ozdobu:
hořká čokoláda na polevu
drobné ovoce
mátové lístečky
POSTUP:
Plech (cca 40×30 cm) vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval okraje plechu. Papír lehce potřeme olejem (roláda se pak bude lépe sundávat z plechu) a předehřejeme troubu na 175 stupňů.
Kakao smícháme s mandlemi a práškem do pečiva.
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme s cukrem do sněhu. Postupně zašleháme žloutky a olej. Pak stěrkou promícháme s kakaem a mandlemi.
Na papír rozetřeme těsto, povrch stěrkou uhladíme a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě.
Namočíme utěrku a vyždímáme. Upečený korpus na ni vyklopíme těstem dolů, sundáme opatrně papír a společně s utěrkou srolujeme. Necháme alespoň 30 minut vychladit.
Mezitím si připravíme krém. Umícháme do hladka všechny ingredience. Já jsem krém obarvila práškem ze sušené vylisované šťávy z červené řepy (na růžovo).
Po schladnutí těsta korpus rozrolujeme, potřeme nápní a znovu zarolujeme. Zdobíme dle preferencí. Roládu lze ozdobit krémem nebo polít tenkou vrstvou čokoládové polevy a ozdobit drobným ovocem, lístečky máty či meduňky, jedlými květy apod.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Cukr a med lze nahradit jiným typem sladila, které používáte – např. březovým cukrem apod. Krém můžete udělat jen ze samotného tvarohu. Zdobit a podávat roládu můžete dle vlastní fantazie a preferencí…..
Děkuji ženám za sdílení. 💕
(30.5.2021, Zdroj inspirace: https://www.inspiredkitchen.cz)