Segedínský guláš - Fit Poradna

Segedínský guláš jsem měla ráda jako malá slečna. Dnes ho doma dělám zcela vyjímečně.

Když si ho dáte třeba s brambory, tak to není žádný velký hřích. Já jsem ho měla s brambory vařenými ve slupce a děti s knedlíkem a bez zelí…..

POTŘEBUJEME:

  • 500 g a více vepřového plecka / kýty
  • kysaného zelí (do ½ balení)
  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 150 ml tučné smetany
  • sůl, kmín, popř.trochu pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíci ghí nebo kokosového tuku

POSTUP:

Z masa odkrájíme tučné části a pokrájíme ho na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí propláchneme a necháme okapat na cedníku (pokud je to třeba, pokrájíme ho). Rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibulku. Přidáme nakrájené maso, osolíme a posypeme červenou paprikou. Za stálého míchání osmahneme několik minut „dorůžova“ (tak, aby se maso zatáhlo) a aby se paprika nezačala připalovat. Posypeme kmínem, zalijeme smetanou a trochou horké (převařené) vody, přidáme bobkový list a dusíme cca 15 minut. Potom přidáme kysané zelí, dle potřeby znovu trochu podlijeme vodou a dusíme dokud maso i zelí není měkké. Po uvaření dokořeníme (dosolíme a případně opepříme nebo vmícháme trochu chilli). Místo houskového knedlíku můžeme podávat s brambory uvařenými ve slupce a oloupanými. Na talíři lze přizdobit trochou zakysané smetany, kolečky pórku apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Ideální je, když si k němu dáte i trochu nevařeného kysaného zelí, tak jako na fotce…..

(6.11.2023, Š.Hajká)