Polévky k chladnějšímu období patří. Tento recept jsem objevila v časopisu dm drogerie. Není můj, ale od jiné poradkyně (v oblasti tradiční čínské medicíny). Protože jak červenou čočku, tak koření mám ráda, vyzkoušela jsem ho a posílám ho dál…..
POTŘEBUJEME:
200 g červené čočky
2 mrkve
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 citron
1 cm zázvoru
1 lžičku kurkumy
1 lžičku mletého (římského) kmínu
špetku cejlonské skořice
špetku mletého hřebíčku
1 bobkový list
trochu koriandru nebo petržele
1 l zeleninového vývaru
1 lžíci ghí
sůl (himalájská, mořská)
černý pepř
POSTUP:
Čočku nasypeme do sítka, propláchneme ji studenou vodou a necháme okapat.
Koriandr nebo petržel nasekáme. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zázvor okrájíme a nastrouháme najemno.
V hrnci rozehřejeme ghí, osmahneme na něm cibuli, přidáme mrkev a poté česnek a zázvor. Přimícháme římský kmín, bobkový list a kurkumu.
Přidáme čočku a litr horkého zeleninového vývaru a v přikrytém hrnci vaříme 20 minut. V případě potřeby přilijeme vývar a polévku častěji promícháme, aby se nepřilepila.
Když je čočka měkká, vyjmeme bobkový list a polévku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou. Také ji můžeme rozmixovat. Ozdobíme koriandrem a petrželkou.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Lze podávat s kousky opečeného tempehu (viz foto).