Polévka z červené čočky s kořením - Fit Poradna

Polévky k chladnějšímu období patří. Tento recept jsem objevila v časopisu dm drogerie. Není můj, ale od jiné poradkyně (v oblasti tradiční čínské medicíny). Protože jak červenou čočku, tak koření mám ráda, vyzkoušela jsem ho a posílám ho dál…..

POTŘEBUJEME:

  • 200 g červené čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 citron
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku mletého (římského) kmínu
  • špetku cejlonské skořice
  • špetku mletého hřebíčku
  • 1 bobkový list
  • trochu koriandru nebo petržele
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíci ghí
  • sůl (himalájská, mořská)
  • černý pepř

POSTUP:

  1. Čočku nasypeme do sítka, propláchneme ji studenou vodou a necháme okapat.
  2. Koriandr nebo petržel nasekáme. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zázvor okrájíme a nastrouháme najemno.
  3. V hrnci rozehřejeme ghí, osmahneme na něm cibuli, přidáme mrkev a poté česnek a zázvor. Přimícháme římský kmín, bobkový list a kurkumu.
  4. Přidáme čočku a litr horkého zeleninového vývaru a v přikrytém hrnci vaříme 20 minut. V případě potřeby přilijeme vývar a polévku častěji promícháme, aby se nepřilepila.
  5. Když je čočka měkká, vyjmeme bobkový list a polévku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou. Také ji můžeme rozmixovat. Ozdobíme koriandrem a petrželkou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Lze podávat s kousky opečeného tempehu (viz foto).

(25.10.2021, Š.Hajská, Zdroj: Magazín dm 10/2021)