Brokolice obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek (draslík, vápník, železo, vit. C, E, betakaroten, kyselinu listovou, vlákninu a další). Polévka je vhodná pro děti i dospělé a můžete ji uvařit jak z čerstvé zeleniny, tak ze zeleniny mražené. Zjemnit ji můžete živočišnou nebo rostlinnou smetanou, ale je dobrá i bez zjemnění.
POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Očistíme a na drobné kostičky nakrájíme cibuli, česnek na plátky. Brokolici po očištění rozebereme na růžičky, střed nakrájíme. Na tuku osmažíme cibulku, přidáme pokrájené stroužky česneku, brokolici a popř. vhodné bylinky. Párkrát promícháme, osolíme a zalijeme vodou či vývarem tak, aby polévka nebyla moc řídká. Brokolice je rychle měkká, takže dle druhu hrášku (čerstvý či mražený) přidáme hrášek – čerstvý můžeme dát vařit hned s brokolicí, mražený stačí povařit cca 5 minut. Vaříme do změknutí brokolice. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem (pro menší děti ji můžeme propasírovat přes řídké síto). Lze zjemnit trochou smetany. Dochutíme. Můžeme ji podávat s krutony, se sýrem, s čerstvými bylinkami, bylinkovým pestem, s vaječnou vložkou apod.
Dobrou chuť! 😋
(8.3.2024, Š.Hajská)