Pomazánka z pečené dýně s drceným lněným semínkem - Fit Poradna

Recepty na pomazánku z dýně už na webu najdete, jak v kategorii „Pomazánky“, tak v kategorii „Podzim“.

Mám tuhle dýňovou barvu ráda a tak je právě teď správný čas na upgrade dýňové pomazánky, tentokrát s drceným lněným semínkem a troškou obyčejného másla…..

POTŘEBUJEME:

  • kousek dýně Hokkaido (cca 1/3)
  • 1 krémový sýr / žervé apod.
  • malý kousek másla
  • 1-2 lžíce drceného lněného semínka
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl
  • bylinky – viz tip

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Dýni nakrájíme na kousky, dáme na pekáček, pokapeme troškou olivového oleje, trochu osolíme a posypeme čerstvými či sušenými bylinkami. Za občasného promíchání pečeme 15-20 minut dle velikosti kostek doměkka. Po upečení rozmixujeme s krémovým sýrem a malým kouskem změklého másla (přidáním másla a drceného lněného semínka snižujeme glykemickou nálož jídla). Přidáme drcené lněné semínko, dochutíme a před podáváním necháme chvilku odležet. Podáváme na vhodném pečivu, se syrovou zeleninou atd.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Z bylinek můžeme použít větvičky čerstvé mateřídoušky, tymiánu, sušené oregano a další….

Bylinkové větvičky před mixováním vyndejte nebo drobné lístečky odrhněte z větviček.

(27.10.2023, Š.Hajská)