Tenhle recept jsem měla několik let napsaný na papíře a ani nevím, od koho nebo odkud jsem si ho opsala. Tipuji to na Martinu. Děkuji za recept. Pozměnila jsem typ použité mouky, množství vajec a množství datlového sirupu.
Kombinace pohankové mouky, červené řepy a hořké čokolády se hodí zejména do chladnějšího období.
POTŘEBUJEME:
2 střední uvařené červené řepy
100 g hořké čokolády
2 lžíce kakaa
1 hrnek kávy
3 lžíce (datlového) sirupu
150 g másla
4 vejce
140 g pohankové mouky
2 lžičky prášku do pečiva – z vinného kamene
POSTUP:
Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme najemno, čokoládu nahrubo.
Máslo rozehřejeme.
Nastrouhanou řepu a čokoládu smícháme s kakaem, datlovým sirupem, kávou a rozehřátým máslem.
Do směsi přimícháme žloutky a potom mouku s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Dortovou formu vymažeme rozehřátým máslem a vysypeme kakaem. Připravenou hmotu dáme do vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 40 minut.
Po upečení a vychladnutí zdobíme dle fantazie (je dobrý i bez dalšího zdobení)….
Dobrou chuť! 😋
TIP: Na fotce vidíte jednoduché zdobení jedlými jeřabinami (přidala jsem je před pečením navrch dortu). Tahle podzimní kombinace mi chutnala.