Řepný dort - Fit Poradna

Tenhle recept jsem měla několik let napsaný na papíře a ani nevím, od koho nebo odkud jsem si ho opsala. Tipuji to na Martinu. Děkuji za recept. Pozměnila jsem typ použité mouky, množství vajec a množství datlového sirupu.

Kombinace pohankové mouky, červené řepy a hořké čokolády se hodí zejména do chladnějšího období.

POTŘEBUJEME:

  • 2 střední uvařené červené řepy
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek kávy
  • 3 lžíce (datlového) sirupu
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • 140 g pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva – z vinného kamene

POSTUP:

  1. Uvařenou a oloupanou řepu nastrouháme najemno, čokoládu nahrubo.
  2. Máslo rozehřejeme.
  3. Nastrouhanou řepu a čokoládu smícháme s kakaem, datlovým sirupem, kávou a rozehřátým máslem.
  4. Do směsi přimícháme žloutky a potom mouku s práškem do pečiva.
  5. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
  6. Dortovou formu vymažeme rozehřátým máslem a vysypeme kakaem. Připravenou hmotu dáme do vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 40 minut.
  7. Po upečení a vychladnutí zdobíme dle fantazie (je dobrý i bez dalšího zdobení)….

Dobrou chuť! 😋

TIP: Na fotce vidíte jednoduché zdobení jedlými jeřabinami (přidala jsem je před pečením navrch dortu). Tahle podzimní kombinace mi chutnala.

(1.1.2022, Š.Hajská)