Polévka z pečené máslové dýně - Fit Poradna

Dýňovou polévku vařím nejčastěji z dýně Hokkaido. Polévka z máslové dýně byla příjemnou změnou. Navíc si při té příležitosti můžete připravit dýňové pyré do zásoby.

Dýňové pyré představuje výborný základ pro řadu pokrmů. Hodí se jako příloha k rybě, do polévky, na rizoto, do pomazánky, na dezerty a pečivo. Nejlepší je připravit si ho větší množství a zamrazit ho. Zamražené vydrží až 6 měsíců.

Příprava dýňového pyré

NA POLÉVKU POTŘEBUJEME:

  • 1 máslovou dýni
  • olivový olej
  • pečící papír
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • (1-2 stroužky česneku)
  • (1 dl smetany)

POSTUP:

Polévka z pečené dýně se špenátem a opečenými kostičkami tempehu

Nejdřív si připravíme dýňové pyré.

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů.
  2. Máslovou dýni podélně rozřízneme na 2 poloviny. Vydlabeme semínka a položíme půlky řeznými plochami nahoru na pekáček vyložený pečícím papírem.
  3. Půlky dýně potřeme troškou oleje a necháme je 45 minut nebo déle péct, dokud dužnina nezměkne.
  4. Vyndáme dýni z trouby a necháme vychladnout. Dužninu poté vydlabeme lžící.
  5. Postupně ji ve vyšší nádobě pomocí ponorného mixéru mixujeme do jemného pyré.
  6. Pyré zpracujeme dle potřeby (na polévku stačí cca 1/3). Zbytek lze zamrazit nebo použít jinak.

Příprava polévky:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na trošce tuku orestujeme cibuli (popř.plátky česneku). Přidáme kořenovou zeleninu, zlehka opečeme, přidáme dýňové pyré, zalijeme dle potřeby menším množstvím horké vody (vždy je jednodušší ji naředit než naopak), osolíme, okořeníme a pár minut společně provaříme. Znovu ji rozmixujeme (i s kořenoou zeleninou a cibulí) a dle chuti zjemníme troškou smetany (lze použít živočišnou nebo rostlinnou). Můžeme ji podávat se špenátem, se zelenými natěmi, kostičkami opečeného tempehu apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Z dýňového pyré můžete později připravit např. tenhle koláč:

Polévka z pečené máslové dýně (z dýňového pyré) s orestovanými kopřivami a kostičkami tempehu

(22.4.2022, Š.Hajská)