Dýňovou polévku vařím nejčastěji z dýně Hokkaido. Polévka z máslové dýně byla příjemnou změnou. Navíc si při té příležitosti můžete připravit dýňové pyré do zásoby.
Dýňové pyré představuje výborný základ pro řadu pokrmů. Hodí se jako příloha k rybě, do polévky, na rizoto, do pomazánky, na dezerty a pečivo. Nejlepší je připravit si ho větší množství a zamrazit ho. Zamražené vydrží až 6 měsíců.
NA POLÉVKU POTŘEBUJEME:
POSTUP:
Nejdřív si připravíme dýňové pyré.
Příprava polévky:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na trošce tuku orestujeme cibuli (popř.plátky česneku). Přidáme kořenovou zeleninu, zlehka opečeme, přidáme dýňové pyré, zalijeme dle potřeby menším množstvím horké vody (vždy je jednodušší ji naředit než naopak), osolíme, okořeníme a pár minut společně provaříme. Znovu ji rozmixujeme (i s kořenoou zeleninou a cibulí) a dle chuti zjemníme troškou smetany (lze použít živočišnou nebo rostlinnou). Můžeme ji podávat se špenátem, se zelenými natěmi, kostičkami opečeného tempehu apod.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Z dýňového pyré můžete později připravit např. tenhle koláč:
(22.4.2022, Š.Hajská)