Carpaccio z červené řepy - Fit Poradna

Využívání účinků červené řepy sahá až do starověku. Uvádí se, že i řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i když tehdy se využívaly hlavně listy). Obsahuje velké množství důležitých živin. Patří mezi zeleninu, která je bohatá na obsah antioxidantů. Můžete jí používat za syrova (šťávy, nastrouhaná, marinovaná), nebo tepelně upravit (vařit neoloupanou na pařáčku, ve vodě s bylinkami a nebo péct v alobalu v troubě), následně jí oloupat a zpracovat. Podle gurmánů její „zemitá a sladká“ chuť dobře vynikne v kombinaci s tvarohovými sýry, vlašskými ořechy, s červeným vinným octem, křenem, cibulí, s nakládanými okurkami, kmínem i u mastnějších druhů ryb. A aby té zemitosti nebylo příliš, vybírejte spíš její menší a mladší kusy….

POTŘEBUJEME (na 2 porce):

  • 2 menší bulvy červené řepy
  • trochu oblíbeného sýru
  • zelené lístky – polníček, rukola…
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1-2 lžíce červeného vinného octa (citrónové šťávy nebo jablečného octa)

POSTUP:

Řepu oloupeme a nakrájíme na co možná nejtenší plátky (např.na struhadle). Skládáme je do misky a prokapáváme dresinkem z oleje, medu, octa, soli a pepře (předem rozkvedlaného vidličkou). Necháme uležet přes noc. Slunečnicová semínka nasucho opražíme v pánvi. Salátové lístky opereme. Na talíř servírujeme plátky řepy, doprostřed naaranžujeme hnízdo z rukoly (nebo z jiného zeleného salátu), posypeme nadrobeným sýrem (nebo poklademe plátky sýru), případně zakápneme zbylým dresinkem. Posypeme opraženými slunečnicovými semínky.

Skvěle se hodí jako malá chuťovka, předkrm nebo jako salát k hlavnímu chodu. Dobrou chuť! 😋

TIP: Slunečnicová semínka lze nahradit vlašskými ořechy.

(25.6.2021, Š.Hajská)