popř. malý kousek čerstvého zázvoru / snítku rozmarýnu apod.
Na nudle:
1 vejce
polohrubou mouku
špetku soli
Postup:
Do většího hrnce vložíme opláchnuté krůtí krky, koření, cibuli i česnek a vše zalijeme studenou vodou tak, aby hladina vody v hrnci přesahovala suroviny. Osolíme dle množství masa a vody. Přiklopíme a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen na minimum a případně odebereme z povrchu nečistoty. Vaříme pozvolna tak, aby se vývar nezakalil. Můžeme vařit 2-3 hodiny.
Mezitím si přiravíme těsto na nudle. Rozleháme 1 (domácí) vejce s troškou soli a přidáváme postupně mouku tak, abychom udělali těsto akorát tuhé na rozválení. Na lehce pomoučeném válu vyválíme placku co nejvíc dotenka, přeneseme ji na čistou utěrku a necháme proschnout.
Ke konci varu (20-30 minut před dovařením) přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a kousek celeru – vcelku) a vaříme je doměkka. Placku na nudle nakrájíme na širší proužky, ty potom na polovinu (na délku) a naskládáme je v několika vrstvách na sebe. Ostrým nožem krájíme na tenké nudličky a rosprostřeme je na talíř.
Potom vyjmeme opatrně krůtí krky (rozpadají se) a zeleninu. Vývar přecedíme přes husté síto. Maso obereme z kostí a spolu se zeleninou nakrájíme. Do čistého přecezeného vývaru zavaříme nudle (8-10 minut) a nakonec přidáme nakrájené maso se zeleninou a nasekanou zelenou petrželku nebo trochu nasekané celerové natě.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Víte, že silný vývar můžete pít i samotný hned po uvaření a nebo ho použít jako základ na zeleninové smoothie?