Krůtí vývar s domácími nudlemi - Fit Poradna

Potřebujeme:

  • 1-2 krůtí krky
  • 1 velkou cibuli
  • 2-3 stroužky česneku
  • kořenovou zeleninu
  • 2 (čerstvé) bobkové listy
  • cca 5 kuliček černého pepře
  • cca 3 kuličky nového koření
  • 2-3 lžičky soli
  • kousek celerové natě
  • zelenou petrželku
  • popř. malý kousek čerstvého zázvoru / snítku rozmarýnu apod.

Na nudle:

  • 1 vejce
  • polohrubou mouku
  • špetku soli

Postup:

  1. Do většího hrnce vložíme opláchnuté krůtí krky, koření, cibuli i česnek a vše zalijeme studenou vodou tak, aby hladina vody v hrnci přesahovala suroviny. Osolíme dle množství masa a vody. Přiklopíme a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen na minimum a případně odebereme z povrchu nečistoty. Vaříme pozvolna tak, aby se vývar nezakalil. Můžeme vařit 2-3 hodiny.
  2. Mezitím si přiravíme těsto na nudle. Rozleháme 1 (domácí) vejce s troškou soli a přidáváme postupně mouku tak, abychom udělali těsto akorát tuhé na rozválení. Na lehce pomoučeném válu vyválíme placku co nejvíc dotenka, přeneseme ji na čistou utěrku a necháme proschnout.
  3. Ke konci varu (20-30 minut před dovařením) přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a kousek celeru – vcelku) a vaříme je doměkka. Placku na nudle nakrájíme na širší proužky, ty potom na polovinu (na délku) a naskládáme je v několika vrstvách na sebe. Ostrým nožem krájíme na tenké nudličky a rosprostřeme je na talíř.
  4. Potom vyjmeme opatrně krůtí krky (rozpadají se) a zeleninu. Vývar přecedíme přes husté síto. Maso obereme z kostí a spolu se zeleninou nakrájíme. Do čistého přecezeného vývaru zavaříme nudle (8-10 minut) a nakonec přidáme nakrájené maso se zeleninou a nasekanou zelenou petrželku nebo trochu nasekané celerové natě.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Víte, že silný vývar můžete pít i samotný hned po uvaření a nebo ho použít jako základ na zeleninové smoothie?

(24.10.2023, Š.Hajská)