Hovězí s fazolemi - Fit Poradna

Začíná období, které je spojováno s prvkem vodou, ledvinami a močovým měchýřem. Naše jídlo by nás teď mělo více prohřívat. Říká se, že jídla vařená v jednom hrnci mají zahřívající charakter na náš organismus (naakumulovanou energii).

POTŘEBUJEME:

(na 3-4 porce)

  • 400 g hovězího masa na guláš
  • 150 g fazolek adzuki
  • 2 menší cibule
  • 1 trs hlívy ústřičné
  • hrst sušených hub
  • 1 menší červená řepa
  • 1-2 lžíce sádla nebo ghí
  • oregano / majoránka / saturejka
  • 1 lžička soli
  • (plátek žitného chleba)
  • zelené bylinky na ozdobení

POSTUP:

Fazole a sušené houby přes noc namočíme. Před vařením z nich vodu, ve které se máčely, slijeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Po osmažení cibulky přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a necháme zatáhnout. Poté přidáme pokrájené houby (ty, které se máčely i čerstvé), oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou řepu, snítky zelených bylinek (nebo sušené koření) a zalijeme vodou. Vaříme 1,5-2 hodiny za občasného promíchání – dokud maso, řepa i fazole nebudou měkké. Nakonec přidáme sůl, popř.zahustíme rozdrobeným žitným chlebem (a pár minut povaříme). Při podávání ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Tohle jídlo jsem vařila v keramickém hrnci na vaření. Můžete ho uvařit v jakémkoli hrnci, třeba i v tlakovém, kde by se čas vaření zkrátil asi na polovinu.

(zveřejněno 19.11.2020, Š.Hajská)