Začíná období, které je spojováno s prvkem vodou, ledvinami a močovým měchýřem. Naše jídlo by nás teď mělo více prohřívat. Říká se, že jídla vařená v jednom hrnci mají zahřívající charakter na náš organismus (naakumulovanou energii).
POTŘEBUJEME:
(na 3-4 porce)
POSTUP:
Fazole a sušené houby přes noc namočíme. Před vařením z nich vodu, ve které se máčely, slijeme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Po osmažení cibulky přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a necháme zatáhnout. Poté přidáme pokrájené houby (ty, které se máčely i čerstvé), oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou řepu, snítky zelených bylinek (nebo sušené koření) a zalijeme vodou. Vaříme 1,5-2 hodiny za občasného promíchání – dokud maso, řepa i fazole nebudou měkké. Nakonec přidáme sůl, popř.zahustíme rozdrobeným žitným chlebem (a pár minut povaříme). Při podávání ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Tohle jídlo jsem vařila v keramickém hrnci na vaření. Můžete ho uvařit v jakémkoli hrnci, třeba i v tlakovém, kde by se čas vaření zkrátil asi na polovinu.
(zveřejněno 19.11.2020, Š.Hajská)