Heřmánkové víno - Fit Poradna

Recept je z knihy Bylinky pro děti a maminky Magdalény Staňkové-Krohnové.

Citrónovou kůru jsem měla nasušenou už od zimních měsíců (od Vánoc) a tak se mi stejně jako při přípravě ořechovice ze zelených ořechů propojila v tomto receptu symbolika dělení kalendářního roku na dvě poloviny (zužitkovala jsem to, co jsem měla už od zimy a spojila to s tím, co roste v létě). Na rozdíl od té ořechovice nemusíte čekat půl roku než je víno hotové. Stačí pár dní.

POTŘEBUJEME:

  • 800 ml bílého nebo červeného vína
  • ¼ hrnku květů heřmánku – viz tip
  • 1 lžíci citrónové kůry
  • 1 lžíci pomerančové kůry
  • popř.trošku cukru – viz tip

POSTUP:

Všechny přísady louhujeme v dobře uzavřené sklenici na chladném a tmavém místě. Pak přecedíme přes velmi hustý cedník a naplníme do lahve. Doporučuje se pít při letním slunovratu a také pro dobrou náladu, k navození pocitu uvolnění, pročištění mysli a zklidnění. V malých doušcích.

TIP: Heřmánkové květy lze použít čerstvé i usušené. Citrusovou kůru lze použít také jak čerstvou, tak sušenou, nejlépe v bio kvalitě. Cukr (2-3 lžíce) jsem z původního receptu – vynechala. Záleží, jak sladké / suché víno použijete a také na množství a vzájemném poměru citrusových kůr. Chuť byla vždy trochu jiná, dle použitého vína, množství heřmánku a citrusové kůry a také dle toho, zda jsem použila heřmánek čerstvý nebo sušený. Víno mi chutnalo i bez přidaného cukru….

(11.7.2023, Zdroj inspirace: Bylinky pro děti a maminky Magdalény Staňkové-Krohnové)