Oslavy - Fit Poradna

Oslavy náleží k celému kalendářnímu roku. Na jaře slavíme Velikonoce, v létě grilujeme, na podzim končí sezóna na zahradě a máme víc příležitostí se setkávat v teplu domovů. K zimě patří svátky vánoční a přivítání nového kalendářního roku. A to nepočítám svátky, narozeniny, oslavy plnoletosti, ukončení nějakého studia, narození dítěte, svatby a mnohé další. Setkávání se a oslavy spolu s našimi blízkými k životu patří. Nejde o to se „jen“ dobře najíst a napít, jde nám o sdílenou radost spolu s těmi, které máme rádi. Když jsme „mezi svými“, tak se radost násobí...

Pár tipů, jak si oslavy užít bez výčitek:

  1. Nejjednodušší rada zní – dobře vybírejte – i to, kolik se vás sejde i to, co budete jíst. Ať se zbytečně nehoníte za tím, aby všechno bylo dokonalé…
  2. Jednodušší je, když je součástí oslav 1 hlavní jídlo – společně se najíte a pak už jen trávíte, povídáte a užíváte si to.
  3. Není nutné, aby celé občerstvení chystala jedna osoba. Je možné se domluvit s ostatními ženami, aby přinesly přílohu, připravili nějakou zeleninu, apod.
  4. Velmi vhodné je připravit jako základ lehce stravitelné maso – krůtí či kuřecí, rolády z něj, pečená krůtí prsa nakrájená na plátky apod. Muži budou spokojení a i nám ženám prospěje víc dát si kousek kvalitního, doma připraveného masa namísto zákusků. 🙃
  5. Pokud chystáte přílohu k masu – právě na rodinných oslavách přijdou vhod netradiční přílohy typu quinoa se zeleninou, pečená zelenina s bylinkami, domácí bezlepkový chléb apod. Hosté mohou ochutnat něco jiného, než na co jsou zvyklí a ženy se o svoje zkušenosti rády podělí.
  6. Pokud není součástí oslavy hlavní jídlo, můžete nachystat zdravější pomazánky (avokádovou, sýrovou, z vařené či pečené ryby…), ale třeba i naložené sýry s olivami, plněná vajíčka, plněnou zeleninu apod.
  7. Namísto sladké verze pohoštění lze upéct něco slaného – celozrnné muffiny, quiche se zeleninou, zdravější verzi krekrů (ze špaldové mouky) apod.
  8. Nikdy nezapomeňte na zeleninu – dle sezóny a možností. V létě by to byl hřích, na ni zapomenout a v zimě to může být i trochu kysané či nakládané zeleniny, zmiňovaná pečená zelenina namísto přílohy, salát z červené řepy, domácí chutney k masu atd.
  9. Pokud máte bylinky, určitě je použijte, na ozdobu i pro podporu trávení. V létě čerstvé, v zimě zamražené či nasušené. Používejte je dle toho, komu vaříte.
  10. Pokud chystáte něco sladkého – snižte cukr na minimum, použijte třeba i bezlepkovou mouku, připravte lehké dezerty z bílků, z tvarohu, z jablíček, s kakaem, zdobené drobným ovocem, hořkou čokoládou.
  11. Vyvarujte se přemíry sladkostí z bílé pšeničné mouky.
  12. Z tuků dejte přednost čerstvému máslu, přepuštěnému máslu, olivovému či kokosovému oleji. Přepuštěné máslo je dobře stravitelné a teplotně velmi stabilní. S jeho množstvím to na oslavách nepřehánějte, ne každý z nás tuky (byť kvalitní) dobře snáší.
  13. Pozor na alkohol – vybírejte suchá vína s menším množstvím zbytkového cukru a nezapomeňte na obyčejnou vodu a na kvalitní čaje.

Je fajn si uvědomit, že nejde o samotné jídlo, ale o vzájemné setkávání se. Nemá smysl mít velké výčitky, pokud to náhodou není takové, jak jsme očekávali. Jakákoli oslava může být přechodovým rituálem na naší cestě. A pak není podstatné to, co jsme jedli, ale to, kam nás to posunulo.

(4.12.2020, Š.Hajská)