Ostré fazole azuki - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 200 g fazolek azuki (přes noc namočených do vody)

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule

  • 1 červená paprika

  • kousek červené řepy (200 g)

  • 1 stroužek česneku

  • 1 chilli paprička

  • 1 lžička červené papriky

  • 1 lžička sušené majoránky

  • 1/2 lžičky kmínu (můžete být drcený)

  • špetka mletého sušeného zázvoru

  • 1 plechovka krájených rajčat (nebo čerstvá rajčata)

  • sůl (dle chuti)

  • voda nebo zeleninový vývar

  • 30-40 g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa)

  • zelené natě nebo bylinky

POSTUP:

Z namočených fazolí slijeme vodu z namáčení, propláchneme je a na vaření použijeme novou vodu. Vaříme je spolu s bylinkami proti nadýmání (saturejkou, tymiánem či bobkovým listem) cca 45 minut bez soli. Na oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme červenou papriku a řepu pokrájenou nadrobno a výše uvedené koření mimo majoránky. Chvíli (asi 5 minut) opékáme. Přidáme konzervovaná rajčata, uvařené fazole, asi hrnek vody nebo vývaru, protlak nebo kečup a sušenou (nebo i čerstvou) majoránku. Vaříme dalších 15-20 minut a dle potřeby ještě podléváme vodou či vývarem. Před koncem ochutnáme, zda jsou fazole a zelenina dostatečně měkké. Osolíme, nalámeme na kousky hořkou čokoládu, promícháme a necháme 10 minut odstát pro spojení chutí. Na talíři ozdobíme zelenými natěmi nebo bylinkami. Podáváme ideálně se zeleným listovým salátem.

Dobrou chuť!

(7.2.2020, Š.Hajská)