Zimní zeleninová polévka - Fit Poradna

Jsem „polévková“. Miluji různé zeleninové polévky a nejčastěji je dělám z 1-2 druhů zeleniny. Tahle polévka je z více druhů zimní zeleniny a připomněla mi tzv. „tukožroutskou“ polévku. Za mých mladých let to byl název polévky z jedné diety. Nemám uložený recept, ale pamatuji se, že se do polévky používalo také více druhů zeleniny (co dům dal) včetně zelí. Nečekejte od polévky nic takového. Horká vás však příjemně zahřeje (včetně použitého koření) a pestrá zelenina v ní je stravou nejen pro vás, ale i pro vaše „mikrouty“. A to se hodí kdykoli, obzvláště tehdy, když je sezónní zeleniny méně – než v létě…..

POTŘEBUJEME:

  • 1 lžíci ghí
  • 3 malé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velikou mrkev
  • kousek celeru
  • cca ¼ menší hlávky zelí
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 1 lžičku kurkumy
  • 2 a více lžičky soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 šálek kysaného zelí
  • 1 zakysanou smetanu (200 g)

POSTUP:

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na drobné proužky, česnek na plátky. Mrkev a brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Celer nakrájíme také na kostičky. Hlávkové zelí nakrájíme na tenké a malé nudličky. Na rozehřátém tuku pár minut opékáme cibuli a česnek. Poté přidáme koření (kmín, papriku a kurkumu) a necháme pár minut za stálého míchání rozvonět. Přidáme kostičky kořenové zeleniny (mrkve a celeru), promícháme a zalijeme menším množstvím vody či vývaru. Přidáme nakrájené zelí, kostičky brambor, bobkové listy, sůl (dle množství zeleniny) a zalijeme podle potřeby tak, aby polévka nebyla příliš řídká ani hustá. Vaříme 15-20 minut tak, aby zelenina byla měkká. Mezitím necháme na cedníku okapat 1 větší šálek (menší misku) kysaného zelí. Po uvaření vypneme, přidáme okapané kysané zelí a zakysanou smetanu a dobře rozmícháme. Dle chuti a potřeby dosolíme či dokořeníme.

Dobrou chuť! 😋

(6.2.2022, Š.Hajská)