Nepečený tvarohový cheesecake - Fit Poradna

Tohle je nejrychlejší dezert, jaký znám. Může se vám hodit právě v létě, kdy chceme v kuchyni trávit co nejméně času a kdy máme k dispozici tzv. bobuloviny. Tvaroh dodá tělu bílkoviny, bobuloviny zase antioxidanty. Mírně vychlazený vás osvěží.

POTŘEBUJEME:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1-2 lžíce medu
  • 2 lžíce chia semínek
  • trochu pravé vanilky
  • bobuloviny – viz tip
  • cca 100 g celozrnných špaldových piškotů

POSTUP:

Tvaroh rozmícháme s troškou medu a vanilkou. Bobuloviny (např.lesní jahody) můžeme přidat přímo do tvarohu nebo jimi prokládat jednotlivé vrstvy. Nakonec do tvarohu vmícháme chia semínka (zahustí tvaroh). Malou dortovou formu vyložíme potravinovou fólií, aby dortík šel lépe vyklepnout z formy. Na dno dáme jednu vrstvu piškotů, na ni tvarohovou vrstvu s ovocem (nebo tvarohovou vrstvu a vrstvu ovoce), znovu piškoty, znovu tvarohovou vrstvu s ovocem a končíme vrstvou piškotů. Dáme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí odstraníme boční stranu dortové formy, překlopíme na talíř a odstraníme i dno formy s potravinovou fólií. Ozdobíme lístečky máty či meduňky a podáváme s ovocem, jedlými květy nebo jen samotné.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Lesní jahody bylo dobré vmíchat přímo do tvarohu – jsou křehké a tvaroh zlehka obarvily. Když jsem použila borůvky, prokládala jsem jimi vrstvy tvarohu a piškotů. Když jsem žádné drobné ovoce doma neměla, obarvila jsem tvaroh sušenou neslazenou vylisovanou šťávou z červené řepy a klasické zahradní jahody jsem použila až navrch . Jaké ovoce (tzn. jaké vitamíny a minerální látky) do dezertu přidáte, je na vás……

(zveřejněno 6.7.2023, Š.Hajská)