Zapečené brambory s červenou řepou - Fit Poradna

Tohle jídlo je tak trochu „prohřívající“ a energeticky výživnější. Jak surovinami, tak barvami použitých surovin. Červená řepa lehce obarví brambory pod sebou.

Aby to bylo vyvážené jídlo i ze zdravotního hlediska – nezapomeňte ho na talíři zkombinovat s čerstvou (tepelně neupravenou) zeleninou.

POTŘEBUJEME (na 2-3 porce):

  • 400-500 g brambor
  • cca 200 g červené řepy
  • cca 50 g nivy nebo mozzarelly
  • 3 plátky eidamu / trochu parmezánu
  • 2/3 smetany nebo sýr cottage
  • sůl
  • kmín
  • bylinky (např. sušené oregano)

POSTUP:

Brambory a řepu oloupeme. Obě suroviny nakrájíme na velmi tenké plátky. Do vymazaného pekáčku dáme nejdřív vrstvu brambor (½ z nich) a lehce osolíme. Na vrstvu brambor dáme vrstvu řepy, posypeme trochou rozdrobené nivy (nebo nastrouhané mozzarelly), okořeníme dle chuti (např.sušenou dobromyslí) a poklademe 2. vrstvou brambor. Brambory znovu osolíme, posypeme troškou kmínu a vše zalijeme necelou smetanou nebo sýrem cottage (pokud použijeme místo smetany sýr cottage, bude jídlo obsahovat víc bílkovin a méně tuku). Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme doměkka a mírně dozlatova (až 45 minut). Zhruba 10 minut před koncem poklademe plátky sýra (nebo posypeme parmezánem) a dopečeme.

Podáváme s libovolnou čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Kromě řepy je možné vložit mezi brambory (na červenou řepu) – i pár velmi tenkých plátků dýně. Místo oregana můžete použít provensálské koření apod. Na fotografii vpravo je vedle porce zapečených brambor salát se syrové červené řepy a kysaného zelí.

(27.10.2023, Š.Hajská)