Srnčí s kořením a bylinkami vařené v tlakovém hrnci - Fit Poradna

Občas dostávám dárky v podobě základních potravin. Domácí vajíčka apod. Vaření k mému životu patří, a tak jsem za tyhle dárky ráda. Protože sousedky tatínek je myslivec, dostala jsem i pořádný kus srnčího masa….

Proč sdílím tenhle recept

„Maso lesní zvěře obsahuje hodně bílkovin a dostatek omega-3 mastných kyselin. Nesmí se ovšem vyskytovat ve znečištěné oblasti, kde je různý toxický spad.“ (David Frej: Stravou proti zánětu)

POŤREBUJEME:

  • cca 500 g srnčího masa
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku sladké červené papriky
  • 1 hřebíček
  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1-2 bobkové listy
  • 1 dl suchého červeného vína
  • (1 lžíci kvalitního kečupu)
  • snítky oregana a tymiánu
  • několik cherry rajčátek
  • ½ červené papriky
  • sůl

POSTUP:

  1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčátka nakrájíme na půlky a papriku na tenké plátky. Sušené koření rozdrtíme v hmoždíři.
  2. Na tuku lehce orestujeme cibuli, přidáme drcené koření, sušenou červenou papriku a opékáme pár minut společně s cibulí.
  3. Přidáme kostičky masa a maso necháme zatáhnout. Potom ho osolíme, přidáme bobkový list, odrhnuté čerstvé bylinkové snítky a nakrájenou zeleninu.
  4. Potom přidáme červené víno a pár minut necháme probublávat.
  5. Naředíme trochou vody tak, aby maso bylo ponořené. Uzavřeme poklicí a dusíme v tlakovém hrnci 25-30 minut. Po otevření zredukujeme omáčku, je-li to nutné nebo ji zahustíme lžící kvalitního kečupu.
  6. Podáváme s rýží, šťouchanými brambory nebo s jinou bezlepkovou přílohou, čerstvými bylinkami a se zeleninou.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Místo kokosového oleje můžete použít přepuštěné máslo nebo sádlo. Vařením v tlakovém hrnci si zkrátíte dobu varu a jídlo je rychle a jednoduše brzy připravené.

(14.7.2021, Š.Hajská)