Občas dostávám dárky v podobě základních potravin. Domácí vajíčka apod. Vaření k mému životu patří, a tak jsem za tyhle dárky ráda. Protože sousedky tatínek je myslivec, dostala jsem i pořádný kus srnčího masa….
Pročsdílím tenhle recept❓
„Maso lesní zvěře obsahuje hodně bílkovin a dostatek omega-3 mastných kyselin. Nesmí se ovšem vyskytovat ve znečištěné oblasti, kde je různý toxický spad.“(David Frej: Stravou proti zánětu)
POŤREBUJEME:
cca 500 g srnčího masa
3 lžíce kokosového oleje
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
1 lžičku sladké červené papriky
1 hřebíček
2 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1-2 bobkové listy
1 dl suchého červeného vína
(1 lžíci kvalitního kečupu)
snítky oregana a tymiánu
několik cherry rajčátek
½ červené papriky
sůl
POSTUP:
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajčátka nakrájíme na půlky a papriku na tenké plátky. Sušené koření rozdrtíme v hmoždíři.
Na tuku lehce orestujeme cibuli, přidáme drcené koření, sušenou červenou papriku a opékáme pár minut společně s cibulí.
Přidáme kostičky masa a maso necháme zatáhnout. Potom ho osolíme, přidáme bobkový list, odrhnuté čerstvé bylinkové snítky a nakrájenou zeleninu.
Potom přidáme červené víno a pár minut necháme probublávat.
Naředíme trochou vody tak, aby maso bylo ponořené. Uzavřeme poklicí a dusíme v tlakovém hrnci 25-30 minut. Po otevření zredukujeme omáčku, je-li to nutné nebo ji zahustíme lžící kvalitního kečupu.
Podáváme s rýží, šťouchanými brambory nebo s jinou bezlepkovou přílohou, čerstvými bylinkami a se zeleninou.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Místo kokosového oleje můžete použít přepuštěné máslo nebo sádlo. Vařením v tlakovém hrnci si zkrátíte dobu varu a jídlo je rychle a jednoduše brzy připravené.