Říjen, přechodový měsíc - Fit Poradna

Podzimní zelenina (před pečením)

Jak září, tak říjen jsou přechodovými měsíci mezi létem a zimou.

Ájurvéda je nazývá „kloubem bambusu“. Kloub je spojovací článek s určitou flexibilitou. Právě ohebnost kloubu symbolicky představuje naši schopnost přizpůsobit se, a to třeba i ne úplně ideálním podmínkám. Schopnost adaptace je jednou ze známek zdraví.

Ájurvéda říká: Zlomí-li se bambus, pak jedině v kloubu.

Říjen je takový „kloub“.

Proto jsou důležitá preventivní opatření, při kterých pravidelně posilujeme svoje tělo skrze vhodnou výživu a pohyb, harmonizujeme psychiku, rozhýbáváme lymfu a čistíme sliznice a odpadní systémy.

Tím posilujeme imunitu.

Nejpozději s příchodem jara – to oceníme.

Neboť každá sklizeň je zároveň začátkem nové setby.

Už v říjnu je dobré myslet na jaro a na to, s jakou energií chcete do světlé sezóny roku vstupovat.

V průběhu říjnového přechodového období doporučuje tradiční čínská medicína i ájurvéda na 2-3 týdny zjednodušit stravu, aby tělo snadněji zvládlo období přechodu.

Několik tipů, jak zjednodušit stravu, najdete tady:

Režimová opatření na podporu odolnosti a imunity:

  1. spánek ve tmě
  2. pohyb
  3. hluboký pomalý dech
  4. otužování
  5. časově omezené stravování (prodlužování času, kdy v rámci 24 hodin nejíme)

Preventivní opatření v praxi (v kuchyni):

  1. Nejíst a nepít nic příliš studeného.

  2. Čím dál častěji zahřívat teplým jídlem i nápoji, ale také pohybem.

  3. Na 2-3 týdny v průběhu října významně zjednodušit stravu.

  4. Zařazovat kořenovou zeleninu, dýni.

  5. Z obilovin vařit: pohanku, jáhly, rýži, kroupy i jiné obiloviny.

  6. Vařit luštěniny.

  7. Připravovat domácí polévky a drůbeží či rybí vývary.

  8. Pojídat první ořechy.

  9. Pravidelně mít v jídelníčku jakoukoli kysanou zeleninu.

Jáhlová kaše s čerstvě mletým mákem, švestkami, arónií a ořechy
Červená čočka s bulgurem a zeleninou
Rýže natural s kurkumou, krůtí maso, kysané zelí se syrovou červenou řepou a restovanou zeleninou

Potraviny a nápoje na podporu odolnosti a imunity

  1. Popíjení převařené horké vody (pomáhá očistě).

  2. JABLKA – posilují střeva a tím imunitu.

  3. KŘEN – odvádí hleny z těla ven.

  4. ŘEDKVE – s pikantní chutí – podporují trávení a ředí hleny.

  5. HOUBY

  6. ČAJE – např.z kořenů pampelišek

  7. Šípky, bezinky, jeřabiny, trnky, arónie, rakytník – obsahují stovky cenných látek, které posilují imunitní systém.

  8. BYLINKY: saturejka, tymián, mateřídouška, dobromysl – na čaje nebo do jídel.

  9. Při vaření – přidávat cibuli, pórek i česnek – jde o nejběžnější kuchyňská antibiotika a antivirotika.

  10. KYSANÉ ZELÍ či jakákoli kvašená zelenina, která posiluje náš mikrobiom a tím pomáhá imunitě i psychické pohodě.

  11. JABLEČNÝ OCET – patří k léčbě i prevenci.

Tím nejdůležitějším doporučením je přizpůsobit svůj pracovní režim zkracujícímu se dni.

Šetřit svoji energii trochu a každý den – ve drobných – protože nikdy nevíte, kdy a jak budete potřebovat sáhnout do svých energetických zásob.

Další tipy najdete ve starších článcích na blogu v kategorii Podzim (Co přináší podzim / Co jíst v chladnějším období roku) a v dalších příspěvcích)….

(zveřejněno 5.10.2022, Použitý zdroj: kniha Rytmus roku Hanky Zemanové)