Jak září, tak říjen jsou přechodovými měsíci mezi létem a zimou.
Ájurvéda je nazývá „kloubem bambusu“. Kloub je spojovací článek s určitou flexibilitou. Právě ohebnost kloubu symbolicky představuje naši schopnost přizpůsobit se, a to třeba i ne úplně ideálním podmínkám. Schopnost adaptace je jednou ze známek zdraví.
Ájurvéda říká: Zlomí-li se bambus, pak jedině v kloubu.
Říjen je takový „kloub“.
Proto jsou důležitá preventivní opatření, při kterých pravidelně posilujeme svoje tělo skrze vhodnou výživu a pohyb, harmonizujeme psychiku, rozhýbáváme lymfu a čistíme sliznice a odpadní systémy.
Tím posilujeme imunitu.
Nejpozději s příchodem jara – to oceníme.
Neboť každá sklizeň je zároveň začátkem nové setby.
Už v říjnu je dobré myslet na jaro a na to, s jakou energií chcete do světlé sezóny roku vstupovat.
V průběhu říjnového přechodového období doporučuje tradiční čínská medicína i ájurvéda na 2-3 týdny zjednodušit stravu, aby tělo snadněji zvládlo období přechodu.
Několik tipů, jak zjednodušit stravu, najdete tady:
Režimová opatření na podporu odolnosti a imunity:
spánek ve tmě
pohyb
hluboký pomalý dech
otužování
časově omezené stravování (prodlužování času, kdy v rámci 24 hodin nejíme)
Preventivní opatření v praxi (v kuchyni):
Nejíst a nepít nic příliš studeného.
Čím dál častěji zahřívat teplým jídlem i nápoji, ale také pohybem.
Na 2-3 týdny v průběhu října významně zjednodušit stravu.
Zařazovat kořenovou zeleninu, dýni.
Z obilovin vařit: pohanku, jáhly, rýži, kroupy i jiné obiloviny.
Vařit luštěniny.
Připravovat domácí polévky a drůbeží či rybí vývary.
Pojídat první ořechy.
Pravidelně mít v jídelníčku jakoukoli kysanou zeleninu.
Potraviny a nápoje na podporu odolnosti a imunity
Popíjení převařené horké vody (pomáhá očistě).
JABLKA – posilují střeva a tím imunitu.
KŘEN – odvádí hleny z těla ven.
ŘEDKVE – s pikantní chutí – podporují trávení a ředí hleny.
HOUBY
ČAJE – např.z kořenů pampelišek
Šípky, bezinky, jeřabiny, trnky, arónie, rakytník – obsahují stovky cenných látek, které posilují imunitní systém.
BYLINKY: saturejka, tymián, mateřídouška, dobromysl – na čaje nebo do jídel.
Při vaření – přidávat cibuli, pórek i česnek – jde o nejběžnější kuchyňská antibiotika a antivirotika.
KYSANÉ ZELÍ či jakákoli kvašená zelenina, která posiluje náš mikrobiom a tím pomáhá imunitě i psychické pohodě.
JABLEČNÝ OCET – patří k léčbě i prevenci.
Tím nejdůležitějším doporučením je přizpůsobit svůj pracovní režim zkracujícímu se dni.
Šetřit svoji energii trochu a každý den – ve drobných – protože nikdy nevíte, kdy a jak budete potřebovat sáhnout do svých energetických zásob.
Další tipy najdete ve starších článcích na blogu v kategorii Podzim (Co přináší podzim / Co jíst v chladnějším období roku) a v dalších příspěvcích)….
(zveřejněno 5.10.2022, Použitý zdroj: kniha Rytmus roku Hanky Zemanové)