Špaldové slané sušenky s tvarohem a bylinkami - Fit Poradna

POTŘEBUJEME:

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 70 g másla
  • 150 g tvarohu – viz tip
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • koření nebo bylinky – viz tip
  • popř. 1 žloutek


POSTUP:

  1. Mouku s máslem, tvarohem, solí a bylinkami (nebo s provensálským kořením) prohněteme na vláčné těsto.
  2. Z těsta na pomoučeném válu vyválíme válce o průměru 3 cm a ty necháme zakryté odpočívat v lednici asi 1/2 hodiny.
  3. Troubu předehřejeme cca na 170 stupňů. Z válce nakrájíme 30-40 stejně silných koleček a ty dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymaštěný).
  4. Pokud chceme sušenky zdobit kmínem či bylinkami, můžeme je potřít 1 žloutkem rozšlehaným s 1 lžící vody a posypat kmínem či bylinkami (lze je péct i bez potření). Pečeme 15-20 minut dle tloušťky sušenek mírně dozlatova.

    Dobrou chuť! 😋

TIP: Tvaroh jsem použila tučný nebo polotučný. Sušenky mám vyzkoušené s čerstvou mateřídouškou, s čerstvým tymiánem nebo se sušeným divokým oreganem či provensálským kořením. S potíráním žloutkem i bez něj. Když jsem neměla žádné bylinky, do těsta i na zdobení jsem použila jen kmín. Sušené provensálské koření (cca 1 čajová lžička) – je jistota. Sušenky byly pokaždé trochu jiné – dle druhu použitého koření či bylinek. Nejvíc mi chutnaly s nasbíranými čerstvými bylinkami (stačí 1 druh).

(22.7.2023, Š.Hajská)