POTŘEBUJEME:
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 70 g másla
- 150 g tvarohu – viz tip
- 1/2 lžičky mořské soli
- koření nebo bylinky – viz tip
- popř. 1 žloutek
POSTUP:
- Mouku s máslem, tvarohem, solí a bylinkami (nebo s provensálským kořením) prohněteme na vláčné těsto.
- Z těsta na pomoučeném válu vyválíme válce o průměru 3 cm a ty necháme zakryté odpočívat v lednici asi 1/2 hodiny.
- Troubu předehřejeme cca na 170 stupňů. Z válce nakrájíme 30-40 stejně silných koleček a ty dáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymaštěný).
- Pokud chceme sušenky zdobit kmínem či bylinkami, můžeme je potřít 1 žloutkem rozšlehaným s 1 lžící vody a posypat kmínem či bylinkami (lze je péct i bez potření). Pečeme 15-20 minut dle tloušťky sušenek mírně dozlatova.
Dobrou chuť! 😋
TIP: Tvaroh jsem použila tučný nebo polotučný. Sušenky mám vyzkoušené s čerstvou mateřídouškou, s čerstvým tymiánem nebo se sušeným divokým oreganem či provensálským kořením. S potíráním žloutkem i bez něj. Když jsem neměla žádné bylinky, do těsta i na zdobení jsem použila jen kmín. Sušené provensálské koření (cca 1 čajová lžička) – je jistota. Sušenky byly pokaždé trochu jiné – dle druhu použitého koření či bylinek. Nejvíc mi chutnaly s nasbíranými čerstvými bylinkami (stačí 1 druh).
(22.7.2023, Š.Hajská)