Tuňák se zeleninou - Fit Poradna

Ryby obsahují kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny. Pokud se jedná o tučnější ryby chladnějších vod (tuňák, losos apod.), obsahují kromě kvalitních bílkovin i tzv. „zdravé“ tuky – omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje. Pokud nejíte ryby, zajímejte se o to, jakým jiným způsobem můžete tyto tuky přijímat.

POTŘEBUJEME (na 1 porci):

  • 1 střední červenou řepu
  • trochu sýra – viz tipy
  • lžičku olivového oleje
  • 4 menší rajčata
  • ½ menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • oregano či bazalku
  • 1 filet tuňáka
  • lžičku ghí nebo lžíci kokosového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. Červenou řepu si předem uvaříme ve slupce na pařáku a po uvaření ji oloupeme. Dělám to tak, že uvařím více kusů řepy najednou, po vychladnutí je oloupu a skladuji krátkou dobu v lednici, odkud je používám na různé saláty apod. Řepu můžeme uvařit i den dopředu.
  2. Rozehřejeme troubu na 175 stupňů. Řepu nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme do olejem vymazaného pekáčku a posypeme troškou oblíbeného strouhaného sýru.
  3. Dáme zapéct do trouby.
  4. Mezitím si připravíme salsu. Rajčata zalijeme horkou vodou, abychom z nich mohli stáhnout slupku. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme nebo utřeme se solí. Rajčata po oloupání nakrájíme na drobné kostky, semínka jsem nevynadávala. Smícháme rajčata, nakrájenou cibuli, utřený česnek a nasekané bylinky dle vlastního výběru (lze použít trochu oregana / bazalky / koriandru / petrželky). Rajčata pustí šťávu, takže není nutné přidávat olej. Pokud jsme česnek netřeli se solí, trochu dosolíme.
  5. Plátek tuňáka opláchneme a osušíme.
  6. Rozehřejeme dobře tuk na rybu (přepuštěné máslo či kokosový olej) a tuňáka z každé strany pár minut opečeme tak, aby byl i uprostřed „akorát“. Vyndáme, osolíme a opepříme čerstvě umletým pepřem. Můžeme zakápnout troškou citrónové šťávy.
  7. Rybu podáváme s řepou a s rajčatovou salsou.

Dobrou chuť! 😋

TIPY:

Sýr na zapečení – lze použít nastrouhanou mozzarellu, eidam, goudu či plátky sýru. Pokud si připravíme větší množství tuňáka, než sníte, můžete ze zbytku ryby udělat pomazánku k večeři – je výborná.

(31.7.2021, Š.Hajská)