Zelí patří mezi dobře dostupnou českou zeleninu. Jako jednu z mála druhů zelenin ho seženeme i v zimním období. Nejtypičtější je pro českou kuchyni zelí dušené, podávané spolu s knedlíky. Nechala jsem se tentokrát inspirovat od jiných žen a přináším 3 tipy na použití hlávkového zelí, včetně zelí kysaného. To proto, aby bylo z čeho vybírat a zelí neskončilo jen u knedlíků…..
Jedná se o variantu salátu Coleslaw. Poměr mrkve a zelí doporučuji v poměru 1:1 (dle množství strávníků).
Potřebujeme:
POSTUP:
Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Ze zelí odstraníme tuhý střed a vrchní listy a přiměřené množství nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Smícháme s trochou zakysané smetany, solí, nasekanou zelenou petrželkou a dle chuti dokořeníme. Můžeme před podáváním nechat chvíli odležet. Cibuli jsem v receptu vynechala, lze ji přidat až při podávání (čerstvě nasekanou šalotku apod.).
Na tento recept jsem získala inspiraci od mé kolegyně a kamarádky Markéty. Mě by zelí péct nenapadlo. Zkombinovala jsem ho s další zeleninou (co dům dal)…..
Potřebujeme:
POSTUP:
Rozehřejeme troubu na 170 stupňů, očistíme a nakrájíme zeleninu – včetně zelí – na menší dílky, dáme na pečící plech, osolíme, přidáme bylinky (např. sušené), zakápneme trochou olivového oleje a dáme péct do trouby za občasného promíchání. Pečeme dle velikostí kostek a druhu zeleniny (já jsem zeleninu pekla cca 35 minut). Lze podávat jako zeleninou přílohu nebo samostatně. Pokud pečenou zeleninu podáváme jako samostatné jídlo, přidáme po upečení k zelenině bílkovinu (např. kuličky mozzarelly nebo jiný oblíbený sýr).
Do třetice děkuji za inspiraci ze semináře AVP ČR (Jak na klienty, https://aliancevyziva.cz/) a recept na salát z kysaného zelí další ženě. Je to jejich rodinný recept. Moc mi zachutnal, třeba jako večeře.
Potřebujeme (na jednu porci):
POSTUP:
Na misku či na talíř nandáme kysané zelí. Jablko odjádříme a nakrájíme na malé kostičky. Kostky opečeme pár minut na másle, ideálně na ghí. Přidáme je k zelí. Vlašské ořechy nasekáme a spolu s nadrobenou nivou je přidáme k zelí a jablku. Není nutné nijak dochucovat, všechny suroviny jsou chuťově výrazné a po promíchání se chutě prolnou.
Ať už vyzkoušíte jakýkoli z uvedených receptů, děkuji za inspiraci jiným ženám a přeji vám dobrou chuť!
(zveřejněno 21.3.2021, Š.Hajská)