Jahelník s mákem nebo s jablky - Fit Poradna

Jáhly patří k mým oblíbeným surovinám. Možná proto, že je to bezlepková obilnina, lehce stravitelné a velmi variabilní. Nevařím je každý den, jen občas, ale za to pokaždé s chutí…..

Jahelník si můžete připravit tehdy, když vám zbydou uvařené jáhly. Většinou se nedržím přesných poměrů a tak berte recept jen jako „orientační“. Můžete si ho připravit ve dvou základních variantách – buď s jablky nebo s mletým mákem….

POTŘEBUJEME:

  • do 150 g jáhel v syrovém stavu
  • 50-80 g mletého máku
  • 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 40 g rozinek – lze vynechat
  • 2 domácí vejce

POSTUP:

Pokud nemáme již uvařené jáhly, nejdříve si uvaříme jáhlovou kaši (jáhly propláchnuté horkou vodou vaříme minimálně ve 2-2,5 násobku vody). Na jahelník lze navýšit množství tekutiny až na čtyřnásobek. Do teplých uvařených jáhel vmícháme mletý mák, rozinky a med (množství máku i medu si upravte dle chuti). Nakonec do lehce zchladlé jáhlové hmoty vmícháme 2 žloutky a ušlehaný sníh ze 2 bílků. Směs dáme do vymazané formy, uhladíme a zapečeme ve středně vyhřáté troubě (15-20 minut). Podáváme s čerstvým ovocem apod.

Dobrou chuť! 😋

TIP: Namísto mletého máku lze jáhly proložit vrstvou strouhaných jablek (se skořicí, rozinkami a případně s troškou pudinkového prášku). Nebo jsem směs s mákem použila do formiček na muffiny a zapekla jsem je – jako malé muffiny – cca 15 minut. Jahelník si můžete dát na snídani nebo na malou svačinu. Upravte si dle toho velikost porce. Můžete ho zkombinovat i s troškou tvarohu nebo ricotty….

(5.5.2024, Š.Hajská)